-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření1 hodina
-
Porce4
-
Celkový čas1 hodina, 20 minut
Krémová hrášková polévka Pohlreich
Krémová hrášková polévka Pohlreich je velmi oblíbená a myslím si, že určitě ne jenom v naší rodině. Hrachová polévka zasytí, je chutná a zdravá. Je skvělou volbou během chladných večerů, ale my si ji doma připravujeme často, bez ohledu na počasí. Polévku připravujeme z čerstvého hrášku ze zahrádky či pak mraženého, ale na chuti to nemá žádný vliv. Tuto polévku můžeme ještě obohatit osmahnutou uzeninou či připravit krutony z rohlíků. Já si vybrala variantu se smetanou, ale pokaždé ji připravuji jinak. Vyzkoušejte jak ji máte nejraději Vy.
Suroviny na přípravu hráškové polévky:
- Hrášek – 500g, já používám zelený, lze použít i hrách žlutý
- Zeleninový vývar či voda – 1l
- Cibule – 1ks
- Olej – na osmahnutí cibule
- Smetana ke šlehání – 100ml, nejméně 30%
- Máslo – 2 lžíce
- Sůl, pepř, majoránka, česnek – dle chuti
- Hladká mouka – 1 lžíce
Postup přípravy hráškové polévky:
- Do většího hrnce dáme hrášek spolu se zeleninovým vývarem či vodou, přivedeme k varu a pozvolna vaříme doměkka, což bude asi za 1 hodinu. Ke konci varu vodu osolíme.
- Po změknutí hrášek rozmixujeme dohladka, případně doplníme ještě vodou či vývarem.
- Mezitím si na pánvičce osmahneme cibuli a připravíme z másla a mouky jíšku. Vychladlou jíšku přidáme k rozmixovanému hrášku a ještě necháme projít varem.
- Dochutíme solí, pepřem, majoránkou a česnekem dle chuti.
- Na závěr do polévky vmícháme smetanu, která polévku krásně zjemní.
- Pokud nepřidáváme žádnou uzeninu, tak máme polévku hotovou a připravenou k jídlu.
TIP:
- Pokud chcete mít polévku opravdu hladkou, prolisujte ji přes síto buď hned po uvaření hrachu či po rozmixování. V sítu se zachytí zbytky tužších slupek.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews