-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření1 hodina, 30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas2 hodiny
Batáty jsou sladké brambory, které jsou hodně oblíbené nejen v Americe. Poslední dobou bývají oblíbené i u nás. Batáty můžete vařit, péct i smažit. Výborné z nich jsou hranolky. Dnes si připravíme polévku. Na mixování do polévky se hodí oranžová varianta batátů.
Krémová batátová polévka je lehce stravitelná, lahodná a zahřeje i v těch nejchladnějších měsících. Při přípravě batátového krému využijeme pečení batátů, při kterém ztratí část vody, koncentruje se chuť a vše ještě zesládne. Pro vyrovnání sladké chuti pak budeme potřebovat více soli.
Krémová batátová polévka – Suroviny
- Batáty – oloupané
- Vývar – zeleninový či kuřecí
- Šalotka či červená cibule
- Zázvor
- Kari pasta
- Kokosové mléko či smetana na vaření
- Chilli – dle chuti
- Limetková šťáva
- Čerstvý koriandr
- Sůl a pepř – dle chuti
- Muškátový oříšek
- Olej
Krémová batátová polévka – Postup přípravy
- Oloupeme a pokrájíme batáty na kostky, pokapeme olejem, promícháme, osolíme a lehce opepříme. Takto připravené batáty dáme péct do trouby na 180°C 30 – 40 minut.
- Na oleji ve větším hrnci orestujeme šalotku či cibulku do změknutí. Přidáme oloupaný a rozkrojený zázvor, kari pastu a necháme spolu krátce provonět. Zalijeme vývarem a necháme 5 minut provařit.
- Vyndáme zázvor a přidáme do hrnce pečené batáty. Promícháme a rozmixujeme ve hladký krém.
- Přidáme chilli, limetkovou šťávu, kokosové mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek a ještě krátce povaříme.
- Servírujeme ještě s trochou kokosového mléka, které na polévce udělá hezký efekt. Kdo chce, může na ozdobu přidat koriandr či opražené krutonky z pečiva.
TIP:
- Kokosové mléko, zázvor, chilli, koriandr se do této polévky skvěle hodí. Z bylinek určitě můžeme využít i tymián nebo šalvěj.
- Pro hladkou konzistenci polévky používáme ponorný mixér se čtyřmi noži.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
Krémová batátová polévka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review