-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas40 min
Holandský řízek z mletého masa se sýrem
Holandský řízek z mletého masa se sýrem je všem dobře známé jídlo. Narozdíl od klasického řízku se ten holandský připravuje ze směsi mletého (nejčastěji vepřového) masa, sýru a koření. Zajímavostí je, že název je zavádějící, protože tento recept vznikl v Čechách. Holandský řízek se mu říká hlavně kvůli obsaženému sýru, jímž jsou Nizozemci známí. Edam a Gouda jsou dokonce nizozemské města. Řízek se obaluje v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka).
Holandský řízek z mletého masa se sýrem – co potřebujete za suroviny?
- 500 g mletého vepřového masa
- 200 g goudy nebo eidamu
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- hrst nasekané petrželky
- hladká mouka
- vejce
- strouhanka
- mléko
- sůl & pepř
- olej na smažení
Postup přípravy holandského řízku
- Mleté maso si osolte a opepřete, přidejte 1 vejce, trochu mléka (můžete použít i vodu) a vše důkladně promíchejte. Nyní nechte směs zhruba 30-60 minut stát a poté přidejte nastrouhaný sýr, nasekanou petržel a hořčici.
- Z takto připravené masové směsi si vytvarujte libovolně velké řízky a ty poté obalujte v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance. Můžete takto postup znovu zopakovat a obalit je podruhé.
- Smažte řízky ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje do zlatova z obou stran.
TIP: Dejte obalené řízky před smažením na 20 minut do mrazáku nebo lednice.
K holandskému řízku se jako příloha hodí vařené nebo šťouchané brambory, bramborová kaše a podle chuti také kyselá okurka a citron. My jsme zvolili jako přílohu mačkané brambory s jarní cibulkou.
Chutnal vám holandský řízek? Vyzkoušejte také:
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu