Holandský řízek z mletého masa se sýrem

Holandský řízek z mletého masa se sýrem
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    40 min

Holandský řízek z mletého masa se sýrem

Holandský řízek z mletého masa se sýrem je všem dobře známé jídlo. Narozdíl od klasického řízku se ten holandský připravuje ze směsi mletého (nejčastěji vepřového) masa, sýru a koření. Zajímavostí je, že název je zavádějící, protože tento recept vznikl v Čechách. Holandský řízek se mu říká hlavně kvůli obsaženému sýru, jímž jsou Nizozemci známí. Edam a Gouda jsou dokonce nizozemské města. Řízek se obaluje v klasickém trojobalu (hladká mouka, vejce, strouhanka).

Holandský řízek z mletého masa se sýrem – co potřebujete za suroviny?

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 200 g goudy nebo eidamu
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • hrst nasekané petrželky
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • mléko
  • sůl & pepř
  • olej na smažení

Postup přípravy holandského řízku

  1. Mleté maso si osolte a opepřete, přidejte 1 vejce, trochu mléka (můžete použít i vodu) a vše důkladně promíchejte. Nyní nechte směs zhruba 30-60 minut stát a poté přidejte nastrouhaný sýr, nasekanou petržel a hořčici.
  2. Z takto připravené masové směsi si vytvarujte libovolně velké řízky a ty poté obalujte v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance. Můžete takto postup znovu zopakovat a obalit je podruhé.
  3. Smažte řízky ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje do zlatova z obou stran.

TIP: Dejte obalené řízky před smažením na 20 minut do mrazáku nebo lednice.

K holandskému řízku se jako příloha hodí vařené nebo šťouchané brambory, bramborová kaše a podle chuti také kyselá okurka a citron. My jsme zvolili jako přílohu mačkané brambory s jarní cibulkou.

Chutnal vám holandský řízek? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Filip

      Můj oblíbený holanďák s kaší

    • mika58

      Díky za inspiraci… Rád vyzkouším a věřím, že si pochutnáme!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.