Nejlepší kynuté knedlíky s borůvkami

nejlepší kynuté knedlíky s borůvkami
  • Čas přípravy
    60 minut
  • Doba vaření
    14 minut
  • Porce
    25
  • Ready In
    74 minut

Nejlepší kynuté knedlíky s borůvkami

Nejlepší kynuté knedlíky s borůvkami se u nás připravují každé léto. Máme borůvky domácí z naší zahrádky, tak je využijeme i do tohoto pokrmu. Jako malá jsem měla nejradši knedlíky plněné jahodami, ale později jsem si oblíbila i ty s borůvkami a jsou opravdu skvělé a mohu jen doporučit. Samozřejmě je hned několik druhů ovocných knedlíků, které si můžete připravit, například s jahodami, malinami, meruňkami, švestkami a jiné.

Suroviny na přípravu knedlíků:
  • Polohrubá mouka – 500g
  • Droždí čerstvé – 30g
  • Mléko – 300ml
  • Cukr krupice – 60g
  • Vejce – 2ks
  • Sůl – špetka
  • Borůvky – 500g, lze použít i mražené
  • Máslo – 50g, rozpuštěné, na přelití knedlíků
  • Smetana ke šlehání – 200ml
  • Perník – strouhaný, na ozdobu
Postup přípravy na knedlíky:
  1. Do mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přilijeme 100ml vlažného mléka a necháme chvíli na teplém místě zpěnit.
  2. Poté přisypeme cukr, přidáme vejce, vlijeme zbytek mléka a osolíme. Vařečkou vypracujeme těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout na teplém místě.
  3. Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky těsta o velikosti vlašského ořechu nebo o něco větší a prsty je vytaháme do stran. Vzniknou nám malé placičky. Záleží jak chcete mít knedlíky velké. Já dělám trošku větší.
  4. Do středu každé placičky dáme lžíci borůvek. Placičky zabalíme a z každé jedné placičky, vytvarujeme v dlani jednu kuličku. Necháme ještě 15 minut odpočinout pod utěrkou.
  5. Připravené knedlíky vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme asi 14 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme.
  6. Mezitím si ušleháme šlehačku a dáme na chvilku do ledničky.
  7. Uvařené knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou  a propíchneme, aby z nich vyšla pára.
  8. Naservírujeme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme šlehačkou.
  9. Já navíc polévám horkým rozvarem z borůvek s cukrem a ozdobené strouhaným perníkem.

 

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Marcela55

      Vyborne dekuji za recept Marcela

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..