Dýňové rizoto s opraženými semínky

Dýňové rizoto s opraženými semínky
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    2
  • Celkový čas
    30 min

Dýňové rizoto s opraženými semínky

Dýňové rizoto s opraženými semínky je skvělé, rychlé a lehké jídlo vhodné především k obědu. Překvapí vás, jak jednoduše si za 20 minut připravíte toto chutné rizoto. V receptu použijete na 2 porce 1/2 dýně hokkaido. Z druhé poloviny si můžete připravit k večeři lehkou dýňovou polévku.

Suroviny k přípravě dýňového rizota:

  • 1/2 dýně Hokkaido
  • 120 g rýže v suchém stavu (ideálně arborio nebo basmati)
  • máslo
  • 1 střední cibule
  • zeleninový vývar nebo voda
  • 1 stroužek česnek
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • olej
  • sůl & pepř
  • 80 g eidam
  • 20 g parmazán

Postup přípravy na dýňové rizoto:

Dýni si rozpulte na dvě části, jelikož na 2 porce rizota potřebujeme zhruba jednu polovinu. Vydlabejte z ní dužinu se semínky a nakrájejte na proužky, ty poté na menší kostičky. Dýni není potřeba loupat, maximálně zkontrolujte a odkrojte nepěkná místa a nečistoty. Nyní kostičky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem s trochou olivového oleje a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů cca. na 30 minut. Poté polovinu dýně vložte do mísy a rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré.

Suroviny na dýňové rizoto

Na pánvi s rozehřátým máslem nechte zesklovatět cibuli na drobno s česnekem a poté přidejte rýži, kterou také minutku restujte. Nyní přilijte zeleninový vývar nebo vodu a rýži vařte. Jakmile bude rýže uvařená, tak přidejte do pánve dýňové pyré a důkladně promíchejte. Přidejte zbytek kousků popř. si jich pár nechte na ozdobení talíře a nakonec, když plamen stáhnete, tak vmíchejte zakysanou smetanu a eidam.

Nakonec si na pánvi opražte na sucho dýňová semínka a nasypte je na naservírované rizoto. Rizoto posypte strouhaným parmazánem a máte hotovo.

Veganská varianta

Pro vegany doporučuji použít místo másla rostlinný olej a sýr vyrobený speciálně pro vegany. Zejména v Německu jsem viděl už předem nastrouhané veganské sýry, které do rizota krásně zapadnou. Samozřejmě sýr lze v receptu vynechat úplně.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Ivet

      Urodilo se nám hodně dýní tak jsem zkusila tohle rizoto a je boží!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.