-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce2
-
Celkový čas30 min
Dýňové rizoto s opraženými semínky
Dýňové rizoto s opraženými semínky je skvělé, rychlé a lehké jídlo vhodné především k obědu. Překvapí vás, jak jednoduše si za 20 minut připravíte toto chutné rizoto. V receptu použijete na 2 porce 1/2 dýně hokkaido. Z druhé poloviny si můžete připravit k večeři lehkou dýňovou polévku.
Suroviny k přípravě dýňového rizota:
- 1/2 dýně Hokkaido
- 120 g rýže v suchém stavu (ideálně arborio nebo basmati)
- máslo
- 1 střední cibule
- zeleninový vývar nebo voda
- 1 stroužek česnek
- 2 lžíce zakysané smetany
- olej
- sůl & pepř
- 80 g eidam
- 20 g parmazán
Postup přípravy na dýňové rizoto:
Dýni si rozpulte na dvě části, jelikož na 2 porce rizota potřebujeme zhruba jednu polovinu. Vydlabejte z ní dužinu se semínky a nakrájejte na proužky, ty poté na menší kostičky. Dýni není potřeba loupat, maximálně zkontrolujte a odkrojte nepěkná místa a nečistoty. Nyní kostičky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem s trochou olivového oleje a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů cca. na 30 minut. Poté polovinu dýně vložte do mísy a rozmixujte tyčovým mixérem na jemné pyré.
Na pánvi s rozehřátým máslem nechte zesklovatět cibuli na drobno s česnekem a poté přidejte rýži, kterou také minutku restujte. Nyní přilijte zeleninový vývar nebo vodu a rýži vařte. Jakmile bude rýže uvařená, tak přidejte do pánve dýňové pyré a důkladně promíchejte. Přidejte zbytek kousků popř. si jich pár nechte na ozdobení talíře a nakonec, když plamen stáhnete, tak vmíchejte zakysanou smetanu a eidam.
Nakonec si na pánvi opražte na sucho dýňová semínka a nasypte je na naservírované rizoto. Rizoto posypte strouhaným parmazánem a máte hotovo.
Veganská varianta
Pro vegany doporučuji použít místo másla rostlinný olej a sýr vyrobený speciálně pro vegany. Zejména v Německu jsem viděl už předem nastrouhané veganské sýry, které do rizota krásně zapadnou. Samozřejmě sýr lze v receptu vynechat úplně.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews