Staročeská hospodská česnečka s bramborem

Staročeská hospodská česnečka s bramborem
  • Čas přípravy
    10 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    6
  • Ready In
    40 minut

Staročeská hospodská česnečka s bramborem

Staročeská hospodská česnečka s bramborem je velmi dobře známá česká polévka. Stejně jako silný vývar i česneková polévka přijde vhod při kocovině nebo po probdělé noci. Polévka je typicky bezmasá, ale já občas přidávám i kousek uzeného masa na kostičky.

Suroviny k přípravě staročeské hospodské česnečky

  • 4 větší brambory
  • 1 cibule
  • 10 stroužků česneku
  • 1 litr zeleninového vývaru lze nahradit vodou
  • 2 kuličky nového koření
  • 1 vejce
  • bobkový list
  • drcený kmín
  • majoránka
  • čerstvá petrželová nať nebo libeček
  • sůl & pepř
  • máslo nebo olej
  • starší pečivo na krutony
  • sýr Eidam nebo Gouda k podávání

Staročeská hospodská česnečka postup přípravy:

  1. Na másle nebo oleji si v hrnci orestujte nakrájenou cibuli na kostičky a jakmile zesklovatí (zprůhlední), tak ji zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Přidejte brambory nakrájené na kostičky, lžičku drceného kmínu, bobkový list a dvě kuličky nového koření.
  2. Zhruba 5 minut vše povařte a poté přidejte 5 stroužků česneku nakrájených na plátky. Dalších 5 stroužků prolisujte a odložte je stranou. Budete je potřebovat před koncem vaření, aby neztratil svou chuť a vitamíny.
  3. Přidejte majoránku, petrželovou nať nebo libeček podle chuti a ještě polévku dochuťte solí s pepřem.
  4. Jakmile budou brambory měkké, vypněte sporák a do polévky vmíchejte rozšlehané vajíčko a prolisovaný česnek.

Jak česnečku podávat?

Česnečku servírujte do hlubokého talíře nebo misky, přidejte trochu strouhaného sýra a na vrch posypte smažené krutóny z pečiva.

Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..