Babiččin vaječný koňak

Babiččin vaječný koňak
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    8
  • Celkový čas
    30 min

Blíží se Vánoce a s nimi se pojí spoustu tradic. Jednou z tradic u nás je výroba domácího vaječného koňaku, chcete-li vaječného likéru. Ten musí být poctivý a z poctivých surovin.

Babiččin vaječný koňak je lahůdka, kterou babička připravovala z domácích vajíček, které dodaly koňaku onu krásně žlutou barvu. V nejlepším případě použijte také pravý vanilkový lusk a láhev kvalitního alkoholu. Nešetřete na surovinách ať výsledek stojí za to. V surovinách uvádím třtinový cukr, ale není potřeba do koňaku cukr přidávat. Bohatě vám postačí vanilkový cukr a salko se smetanou, které dodají potřebnou sladkost likéru.

Suroviny na babiččin vaječný koňak:

  • 8 žloutků
  • 20 g (1 sáček) vanilkového cukru
  • 1 vanilkový lusk nebo kvalitní extrakt z vanilky
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 400 g salka (slazené kondenzované mléko)
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250-300 ml kvalitního alkoholu
  • třtinový cukr dle chuti

TIP: Alkoholová složka může být tuzemský rum nebo nějaký kvalitnější tmavý rum, koňak nebo brandy.

Postup přípravy vaječného likéru:

  1. V míse si vyšlehejte vanilkový cukr a žloutky do světlé pěny. Pokud používáte vanilku, vydlabejte semínka a vmíchejte je do pěny. Směs přelijte do hrnce s tlustým dnem např. litinového.
  2. Do hrnce přilijte mléko, smetanu, salko a dejte tam i ten vanilkový lusk ať z něj dostanete maximum. Zapněte plotýnku na mírný stupeň a pomalu směs zahřívejte dokud nezačne houstnout. Směs se nesmí vařit jinak se žloutky srazí! Směs nepřetržitě míchejte metličkou. Likér je hotový když má zhruba 80-85 stupňů a bude krásně hustý.
  3. Hotový likér přelijte do čisté mísy přes jemné sítko, abyste se zbavili případných hrudek nebo kousků vanilky a nechte ho vychladnout. Teprve do vychlazeného likéru přilijte množství alkoholu podle vaší chuti. Likér plňte do lahví a uchovávejte v chladu v lednici.

TIP: Nebojte se, když vám likér před přidáním alkoholu přijde hustý. Tím alkoholem ho naředíte. Pokud byste ho nyní naředili např. mlékem, tak po přidání alkoholu by mohl být příliš tekutý.

Chutnal vám babiččin vaječný koňak? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Babiččin vaječný koňak

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.