Velikonoční mazanec (vláčný recept)

velikonoční mazanec (vláčný recept)
  • Čas přípravy
    2 hodiny, 20 minut
  • Doba vaření
    40-50 minut
  • Porce
    10
  • Zhlédnutí
    301

Velikonoce se blíží, a tak jsme si řekli, že je na čase oprášit recept na mazanec. Vláčný bochánek pečeme jednou za rok, právě na Velikonoce.

Velikonoční mazanec (vláčný recept) nebo také bochánek je tradiční pokrm, který by na Velikonoce na stole neměl chybět. Peče se podle receptů z různých druhů kynutého nebo tvarohového těsta. Dochucuje se rozinkami a na zdobení připravujeme sekané  mandle.

Velikonoční mazanec (vláčný recept) – Suroviny

Těsto:
  • Hladká mouka
  • Polohrubá mouka
  • Droždí
  • Vlažné mléko
  • Cukr
  • Změklé máslo
  • Vejce
  • Sůl
  • Vanilkový extrakt
  • Citronová kůra
  • Rozinky
Na povrch:
  • Mandle – nasekané, loupané
  • Mandlové lupínky – na ozdobu
  • Vejce – rozšlehané

Velikonoční mazanec (vláčný recept) – Postup přípravy

  • Nejprve připravíme kvásek: Do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 vlažného mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko, husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
  • Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny a to máslo, cukr, sůl, vanilkový extrakt, citronovou kůru a vejce. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. My používáme robota a při nízkých otáčkách trvá vypracovat těsto asi 10 minut, v ruce to bude trvat o něco déle.
  • Nakonec vmícháme mandle, rozinky a zapracujeme do těsta. Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu.
  • Po dalších 30 minutách těsto vytvarujeme do bochánku, pořádně ho utáhneme, aby při kynutí v troubě držel tvar, dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme na teplém místě hodinu nakynout.
  • Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec ho navrchu nařízneme do kříže.
  • Předehřejeme troubu na 160 °C. Pečeme 40–50 minut dozlatova.

TIP:

  • Správně nakynutý mazanec poznáme tak, že se těsto při lehkém stlačení prstem pomalu vrací zpět.
  • Řez by měl být hlubší, mělký se může roztrhnout.
  • Pod těsto se nejvíce hodí dřevěný vál, ale ani plastovým se nic nezkazí. Naopak nevhodný je nerez a mramor, protože chladí.

 

Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

Velikonoční mazanec

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..