- 9 dubna, 2022
- od Top Recepty
-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce6
-
Celkový čas15 min
Vejce je jedním ze symbolů Velikonoc a často se stává, že i ve vaší lednici najdete hojné množství ať barvených, tak nebarvených vajíček. Co s přebytkem vajec? Odpověď zní: “Vaječná pomazánka!”
Retro vajíčková pomazánka je domácí pomazánka, která je velmi snadná na přípravu a vystačíte si s několika základními ingrediencemi. Podobné pomazánky už připravovaly naše babičky (konkrétně i ta moje). K této pomazánce se skvěle hodí třeba tyto domácí housky bez kynutí.
Suroviny na retro vajíčkovou pomazánku od babičky
- 6 uvařených vajec (natvrdo)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 3 lžíce majonézy
- 1 cibule
- sůl & pepř
- čerstvé bylinky: pažitka nebo petrželka
TIP: Místo obyčejné cibule můžete použít i jarní cibulku s natí.
Postup přípravy retro vajíčkové pomazánky
- Uvařte si 6 vajec natvrdo, slijte a nechte vychladnout ve studené vodě. Mezitím si najemno nakrájejte cibuli nebo jarní cibulku a bylinky.
- Vychladnuté vejce si oloupejte a v misce je rozmačkejte vidličkou. K vejcím přidejte lžičku plnotučné hořčice, 3 lžíce majonézy a nakrájenou cibuli s bylinkami. Pomazánku dobře promíchejte a poté dochuťte solí a čerstvě namletým černým pepřem.
- Pomazánku nechte alespoň 1 hodinu uležet v lednici.
- Vychlazenou pomazánku podávejte k pečivu nebo použijte na chlebíčky či jiné pohoštění.
TIP: Doporučuji použít vejce z domácího chovu, která jsou chuťově lepší a navíc mají krásnou barvu.
Chutnala vám retro vajíčková pomazánka od babičky? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Retro vajíčková pomazánka všech dob
Mohlo by se vám líbit
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hodnocení receptu