-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření2 h
-
Porce10
-
Celkový čas2 h 30 min
Výborná směs plná masa a zeleniny, kterou si navíc můžete zavařit potěší každého strávníka. Hodí se totiž nejen na topinky, ale i ke špagetám a navíc ji máte vždy po ruce.
Zavařené ďábelské tousty je jednoduchý recept, který zvládnete připravit raz dva. Příprava vám sice nějaký čas zabere, ale poté si hotovou směs můžete zavařit do sklenic a budete je mít vždy po ruce. Po otevření je jen ohřejete a servírujete na topinky, k bramboráčkům nebo na špagety s pořádnou porcí sýra.
Suroviny na zavařené ďábelské tousty
- 4 ks mrkve
- 2 ks kořenové petržele
- 4 červené papriky (kápie)
- 2 stonky pórku
- 2 cibule
- 150 g slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 kg mletého hovězího masa
- sůl, pepř
- velký rajský protlak
- 2 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1-2 lžičky chilli
- 0,7-1 l rajčatové passaty
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 6 stroužků česneku
- 400 g fazolí (pokud máte rádi)
Postup přípravy ďábelské směsi na tousty
- Nejprve si oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle mrkev a petržel. Pórek nakrájejte na kolečka a papriky na proužky. Cibuli nakrájejte najemno.
- Ve větším hrnci si rozpusťte lžíci sádla a přidejte slaninu na kostičky. Slaninu opékejte, aby pustila tuk a přidejte cibuli. Cibuli nechte zesklovatět a než přidáte maso, tak na minutku přihoďte prolisovaný česnek. Maso vařečkou rozdělujte a orestujte. Osolte ho a opepřete.
- Přidejte protlak, variaci paprik včetně chilli a promíchejte. Základ zalijte rajčatovou passatou a přidejte veškerou zeleninu, cukr, ocet a ještě směs osolte a opepřete. Přidejte hrnek vody a duste pod pokličkou hodinu a půl.
- Nyní směs odklopte a přidejte fazole. Pokud je směs příliš hustá, tak ji zřeďte trochou vody a pokud je naopak příliš řídká, vařte ji nyní bez pokličky do změknutí fazolí. Směs finálně dochuťte solí s pepřem, popř. chilli nebo cukrem.
- Směs můžete okamžitě podávat na smažené topinky posypané sýrem nebo si směs zavařit podle návodu níže.
Jak zavařit ďábelskou směs na tousty?
- Vezměte si čisté sklenice, doporučuji je ještě propláchnout vroucí vodou, abyste je zbavili případných bakterií. Sklenice plňte směsí asi půl centimetru až centimetr pod okraj sklenice.
- Pevně sklenice zavíčkujte a vyskládejte je na plech. Přilijte asi 3 deci vody, aby sklenice z rozpáleného plechu nepopraskaly.
- Předehřejte si troubu na 100 stupňů a umístěte plech se sklenicemi do trouby. Nechte je tam 1 hodinu. Pro opravdu stoprocentní výsledek doporučuji tento proces ještě jednou zopakovat.
- Sklenice skladujte na chladném a temném místě a vydrží vám několik měsíců. Kdykoli ji máte po ruce 🙂
Chutnaly vám zavařené ďábelské tousty? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Zavařené ďábelské tousty
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Napište komentář