- 4 srpna, 2022
- od Martina Dubská
-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření15 minut
-
Porce6
-
Celkový čas45 minut
Houby patří mezi vděčné potraviny, jelikož se sbírají v lese a nestojí vůbec nic. Můžeme z nich vytvořit neuvěřitelně mnoho výborných pokrmů. Houby můžeme spotřebovat ihned na smaženice, houbové řízky, do různých omáček nebo je můžeme uchovávat delší dobu sušené či konzervované v nálevu. Nejlepší jsou čerstvé, právě donesené z lesa, ze kterých připravíme řízky.
Výborné houbové řízky jsou rychle připravené a skvěle se hodí jak k obědu, tak k večeři. Na řízky vybíráme houby, které jsou pevnější. Budou se lépe smažit a chuť bude výraznější. My dnes připravujeme výborné houbové řízky z hřibů.
Suroviny – Houbové řízky v trojobalu
- Houby (hřiby, bedly, ryzce)
- Hladká mouka na obalení
- Vejce
- Strouhanka na obalení
- Sádlo na smažení
- Sůl
- Drcený kmín
Postup přípravy – Houbové řízky v trojobalu
Nejprve si houby dobře očistíme nožem a opláchneme ve studené vodě. Mouka pak na houbách lépe drží a obalování je snadnější.
Houby nakrájíme na silnější plátky. Pokud jsou menší, tak je pouze překrojíme napůl. Houby se smažením hodně vypečou, proto by měly být větší kusy.
Houby osolíme, posypeme kmínem a necháme chvíli odpočinout.
Poté obalujeme v klasickém trojobalu, tedy v mouce, vajíčku a nakonec ve strouhance.
Smažíme na sádle dozlatova z obou stran.
Houbové řízky podáváme teplé s chlebem, bramborovou kaší nebo s brambory a tatarkou.
TIP:
- Houby krájíme na větší kusy či širší plátky – houby tak při smažení neztrácí chuť a jsou krásně pevné.
- Na smažení používáme houby pevnější textury, ty měkčí se hodí spíše na smaženici či do omáček.
- Pokud chcete, aby měly řízky méně kalorií, pečte je v troubě.
- Kromě klasického trojobalu můžete houby obalit v těstíčku.
Suroviny – Houbové řízky v těstíčku
- Houby (hřiby, bedly, ryzce)
- Hladká mouka na obalení
- Vejce
- Polohrubá mouka
- Světlé pivo
- Sádlo
- Drcený kmín
- Sůl
Postup přípravy – Houbové řízky v těstíčku
Začneme stejně jako při obalování v trojobalu. Houby očistíme, propláchneme studenou vodou a nakrájíme na větší kusy či širší plátky.
Poté houby obalíme v hladké mouce a připravíme si těstíčko.
Ve větší míse rozšleháme vejce, osolíme, přidáme kmín, polohrubou mouku a pivo.
Dobře promícháme, řízky v těstíčku namáčíme a ihned smažíme na sádle dozlatova z obou stran.
Vyzkoušejte také:
Suroviny
Houbové řízky - trojobal
Houbové řízky - těstíčko
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hodnocení receptu