Brokolicové rizoto s kuřecím a žampiony

Krémové brokolicové rizoto s kuřecím masem a žampiony
  • Čas přípravy
    5 minut
  • Doba vaření
    25 minut
  • Porce
    2
  • Zhlédnutí
    563

Brokolicové rizoto s kuřecím a žampiony

Brokolicové rizoto s kuřecím a žampiony je skvělé a jednoduché jídlo z jedné pánve. Jídlo je navíc vyvážené díky svému poměru bílkovin, sacharidů a tuků. Hodí se zařadit toto rizoto do redukčních diet nebo jen do zdravého jídelníčku. Do půl hodiny vykouzlíte velmi dobré a krémové rizoto na italský způsob. Pokud nemáte rádi houby, tak rizoto připravte pouze s brokolicí a houby nahraďte mraženým nebo čerstvým hráškem.

Suroviny na brokolicové rizoto s kuřecím a žampiony

  • 200 g kuřecího masa nejlépe prsních řízků
  • 100 g rýže druh podle vaší chuti
  • 2 hrsti brokolice
  • 1 střední cibule
  • 5-6 žampionů podle velikosti
  • 1 hrnek vody
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • lžička mleté červené papriky
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • sůl & pepř
  • chilli podle chuti
  • olej

TIP: Do italských rizot se nejčastěji přidává kulatozrnná rýže s vyšším obsahem škrobu. Doporučuji zvolit Arborio nebo Carnaroli. Já však nejraději používám basmati nebo mix červené rýže s bílou.

Postup přípravy brokolicového rizota s kuřecím a houbami

  1. V hluboké pánvi s pokličkou zpěňte na trošce olivového oleje nakrájenou cibuli na kostičky.
  2. Jakmile cibulka zesklovatí, přidejte kuřecí prsa nakrájené na nudličky. Předtím je však osolte, opepřete a trošku zaprašte mletou červenou paprikou.
  3. Jakmile je maso orestované ze všech stran, přidejte 100 g rýže, nakrájené žampiony a 2 hrsti brokolice. Vše zalijte jedním hrnkem vody tak, aby vše bylo ponořené, osolte a přiklopte pokličkou.
  4. Pokrm poduste zhruba 15 minut (můžete podlévat vodou podle potřeby) a jakmile je rýže měkká a voda vyvařená, tak přidejte půl lžičky kurkumy a vmíchejte 3 lžíce zakysané smetany, která pokrm krásně zjemní.
  5. Krémové rizoto můžete ještě vylepšit tím, že při servírování přidáte strouhaný sýr podle chuti.

Příprava brokolicového rizota s kuřecím masem

TIP: Pokud máte rádi ostřejší jídla, tak přidejte společně s kurkumou i mleté chilli podle chuti.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Vlasta

      Upřímně nejlepší varianta rizota, které jsem kdy jedla!! STROP!

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..