-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření2 h 50 min
-
Porce5
-
Celkový čas3 hod
Kdo by neznal takovou klasiku jako jsou vepřové výpečky. Ve všech anketách o nejoblíbenější české jídlo se na prvních příčkách umisťuje právě pečené vepřové maso a zelí. To jest výpečky se zelím.
Vepřové výpečky se zelím se nejčastěji připravují z prorostlejších částí vepřového masa. První maso, po kterém byste měli sáhnout je vepřová krkovice nebo vepřová plec. Často se do pekáčku přidává také bůček, který je však o něco tučnější, a proto jej já osobně vynechávám. V každém případě je však důležité maso péct delší dobu při nižší teplotě a nakonec teplotu zvýšit a tím dosáhnout vypečené barvy.
Suroviny na vepřové výpečky se zelím
Výpečky
1 kg vepřové krkovice popř. mix s bůčkem
2 bílé cibule
6 stroužků česneku
lžička drceného kmínu
čerstvě mletý pepř
sůl
pivo na podlití
Dušené bílé zelí
1 sklenice sterilovaného zelí
1 lžička drceného kmínu
1-2 lžíce sádla (v krajním případě olej)
50-70 g slaniny
1 bílá cibule
1 lžíce hladké mouky
cukr, ocet na dochucení
sůl podle chuti
VIDEORECEPT
Postup přípravy vepřových výpečků se zelím
Nejprve se vrhněte na maso, opláchněte ho a nakrájejte na větší kostky o velikosti zhruba 4×4 cm. Maso dejte do pekáčku.
Nyní si oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli a česnek nakrájejte na plátky. Obojí promíchejte s masem. Nezapomeňte také přidat sůl, kmín a pepř, vše společně promíchejte. Já výpečky ještě podliju trochou piva.
Pekáček s okořeněným masem přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte péct do trouby na 130°C na 2 hodiny. Toto je odhad na libovější masa, pokud pečete bůček, dejte mu klidně i o 30 minut víc.
Když se vám maso bude zdát vypečené, odkryjte ho, zvyšte teplotu na 200°C a dopékejte dalších 30-45 minut na barvu. Během dopékání jej párkrát promíchejte a podle potřeby ještě podlijte pivem.
DUŠENÉ ZELÍ: Zelí i s tekutinou vlijte do hrnce, přidejte kmín a sůl a vařte cca. 25 minut. Zvlášť v kastrůlku si rozehřejte sádlo a na něm orestujte cibuli se slaninou (obojí na kostičky) dozlatova. Zasypte hladkou moukou, 2 minutky prosmažte a poté vmíchejte do kastrůlku se zelím. Vařte dalších 10 minut do zhoustnutí a výslednou chuť dolaďte cukrem a octem.
Hotové výpečky podávejte k dušenému bílému zelí a bramborovým knedlíkům. Doplňte jídlo o studené pivo a nasadíte mu korunku.
Chutnaly vám vepřové výpečky? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Vepřové výpečky
Dušené bílé zelí
Napište komentář Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Hodnocení receptu