Nadýchaný perník na plech

Nadýchaný perník
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    8
  • Ready In
    50 min

Jedním z nejjednodušších a zároveň nejvděčnějších dezertů je právě perník. Recept je na lité perníkové řezy, které připravíte v jakémkoli pekáčku, který máte k dispozici.

Nadýchaný perník na plech je jednoduchý recept na litý perník, který si každý může upravit podle svého. Volba povrchu na perník je pouze na vás, můžete si připravit jemnou čokoládovou polevu, která jde krásně krájet a nebo křupavou polevu, která bude v kontrastu s perníkem, který je měkký a vláčný. Někdo perník také potírá marmeládou a nebo ještě neztuhlou čokoládu posype strouhaným kokosem.

Suroviny na nadýchaný perník na plech

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžička skořice
  • 250 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 2 vejce
  • 4 lžíce marmelády

Měkká čokoládová poleva na perník

  • 100 ml tučné smetany
  • 120 g čokolády na vaření

Postup přípravy: V malém kastrůlku ohřívejte smetanu, přidejte nalámanou čokoládu na vaření a zahřívejte a míchejte dokud se čokoláda se smetanou nespojí v hustější čokoládovou polevu.

Křupavá čokoládová poleva na perník

  • 100 g čokolády (70% kakaa)
  • 80 ml vody
  • 140 g krupicového cukru

Postup přípravy: Vodu s cukrem 5 minut provařte, aby se vytvořil sirup, který na 10 minut odstavte. Do horkého sirupu vmíchejte nalámanou čokoládu, která se rozpustí a poleva zhoustne.

VIDEORECEPT

Postup přípravy nadýchaného litého perníku

  • Nejprve si v jedné míse promíchejte veškeré suroviny v pevném stavu. Mouku, cukr, kakao, oba prášky do pečiva, vanilkový cukr a skořici dobře promíchejte.
  • Nyní si do druhé mísy dejte mléko, olej, vejce a marmeládu. Tuto směs ideálně prošlehejte kuchyňským šlehačem. Nakonec obě směsi dobře promíchejte v homogenní těsto.
  • Troubu si předehřejte na 170°C. Pekáček si vyložte pečícím papírem nebo vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Do připraveného pekáčku směs nalijte.
  • Pečte v troubě 40-45 minut. Jako poslední se dopéká prostředek, takže jakmile bude prostředek pevný, máte hotovo.
  • Po upečení pekáč vyndejte a nechte perník vychladnout. Po vychladnutí si připravte čokoládovou polevu, kterou perník polijte a nechte ztuhnout.
  • Po vychladnutí nakrájejte. V případě, že jste zvolili křupavou čokoládovou polevu, tak perník krájejte nahřátým nožem v horké vodě.

TIP: Perník můžete v polovině podélně rozkrojit a spodní vrstvu potřít marmeládou.

Chutnal vám nadýchaný perník na plech? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nadýchaný perník

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..