Pravé valašské frgály (tradiční recept)

Pravé valašské frgály (tradiční recept)
  • Čas přípravy
    50 minut
  • Doba vaření
    30 minut
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    1 hod 20 min

Kdo by neznal tradiční frgály, které pocházejí z Valašska. Tyto koláče můžete připravit s tvarohem, mákem, povidly a nebo hruškami.

Pravé valašské frgály je tradiční recept, podle kterého připravuji domácí koláče. Ingredience uvedené v tomto receptu jsou přesně na 4 frgály. Přikládám také recept na 4 náplně, každá je na 4 frgály, takže pokud budete dělat každý s jinou náplní, tak suroviny na náplň nezapomeňte vydělit 4.

Suroviny na pravé valašské frgály

  • 500 g hladké mouky
  • 85 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 50 ml oleje
  • 125 g změklého másla
  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • špetka cukru
  • citronová kůra
  • rum a máslo na potření

Příprava náplně do valašských frgálů

Tvarohová náplň

Suroviny: 1 kg tvarohu, 4 žloutky, 240 g moučkového cukru, 140 g vanilkového cukru, 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek, 1 dl rumu, citronovou kůru, muškátový květ
Postup přípravy: Všechny suroviny v misce dobře promíchejte. V případě potřeby nařeďte smetanou.

Povidlová náplň

Suroviny: 1,4 kg povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky
Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smíchejte dohromady a nakonec zahustěte strouhankou.

Maková náplň

Suroviny: 600 g mletého máku, 80 g povidel, 250 ml mléka, 40 g skořice, 50 g vanilkového cukru, 80 g mléka, 180 g cukru krupice, 1 dl rumu, 100 g mouky
Postup přípravy: Mléko svařte s krupicovým cukrem a během vaření přidejte umletý mák a za stálého míchání krátce provařte tak, aby se směs nepřipálila. Nechte vychladnout a mezitím připravte z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí přidejte jíšku a ostatní suroviny a dobře promíchejte.

Hrušková náplň

Suroviny: 900 g sušených hrušek, 500 g moučkového cukru, 1 dl rumu, 30 g skořice, 30 g badyánu, 50 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky na zahuštění
Postup přípravy: Hrušky pomelte a všechny suroviny smíchejte dohromady a dobře promíchejte. Nepoužívejte čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.

Postup přípravy pravých valašských frgálů

  1. Nejprve si smíchejte trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
  2. Ostatní ingredience smíchejte dohromady a poté přidejte kvásek. Těsto nechte smíchat v kuchyňském robotovi nebo ručně a poté nechte na teplém místě přikryté utěrkou vykynout.
  3. Těsto si rozdělte na 4 stejné části a rukama vytvořte kruh o průměru zhruba 30 cm. Na vrch dejte náplň, kterou máte rádi a nahoru naší drobenku.
  4. Předehřejte si troubu na 180°.
  5. Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřete vajíčkem s trochou mléka.
  6. Takto připravené koláče nechte ještě chvíli nakynout. Poté je pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů.
  7. Po vytažení z trouby je ještě potřete rozpuštěným máslem a rumem.

Chutnaly vám pravé valašské frgály? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    • Tina

      výborné ❤️❤️❤️

    • Jana

      Super, jiné nedělám! 🙂

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..