Vepřové řízky jinak

Vepřové řízky jinak
  • Čas přípravy
    12 h
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    12 h 30 min

Vepřové řízky jsou naprostá česká klasika a zákonitě je musel ochutnat nebo o nich minimálně slyšet snad každý Čech. Připravte si vylepšenou verzi vepřových řízků s důrazem na šťavnatost i chuť.

Vepřové řízky jinak se připravují s drobnými odchylkami. V tomto receptu použijeme dva druhy strouhanky a budeme maso marinovat v mléku, protože mléko pomáhá zvýšit šťavnatost a křehkost masa. Můžete dokonce řízky potřít hořčicí a nechat je přes noc marinovat v ní. Její kyselost způsobí také to, že maso bude křehké a šťavnaté. Dobré je také namíchat majonézu se zakysanou smetanou, aby salát nebyl tak těžký a mohli jste si dát o nějaký ten řízek navíc.

Jaké maso se nejlépe hodí na vepřový řízek?

  • vepřová kýta – úplná klasika, je libová a má jemná vlákna
  • vepřová pečeně – řízky jsou hezky pravidelné, maso je sušší, ale marinováním v mléku zajistíte šťavnatost, je důležité je dobře naklepat
  • vepřová plec – šťavnatější než kýta, mírně prorostlá, ale obtížně se z ní dělají vzhledné řízky
  • vepřová krkovice – prorostlá, šťavnatá a více tučná

Suroviny na vepřové řízky jinak

  • vepřová kýta, plec nebo krkovice
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • plnotučné mléko k marinování
  • hladká mouka
  • klasická strouhanka
  • panko strouhanka
  • 2 vejce
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3-4 lžíce mléka
  • sádlo nebo ghí na smažení

TIP: V případě, že budete používat oba druhy strouhanky, doporučuji kombinaci 2:1, tedy kolik klasické strouhanky, tolik panko strouhanky.

Postup přípravy vepřového řízku

  1. Kus vepřového masa si nakrájejte na zhruba 1,5 cm tlusté plátky. Naklepejte lehce přes potravinářskou fólii na 1 cm, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zalijte mlékem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc marinovat v lednici.
  2. Před obalováním si řízky vyndejte 20 minut ven z lednice před smažením a důkladně osušte je papírovými utěrkami. Do jednoho talíře dejte hladkou mouku, v druhém si vyšlehejte vejce se lžící mléka a hořčice a ve třetím smíchejte v panko a klasickou strouhanku v poměru 2:1.
  3. Každý osušený řízek obalte v hladké mouce, poté ve vaječné směsi a nakonec ve strouhance. Smažte je na pánvi na středním stupni v takovém množství tuku, aby byly z poloviny ponořené. Smažte je zhruba 3-4 minuty z každé strany dozlatova. Otáčejte řízky pouze jednou. Po usmažení je nechte okapat na mřížce.
  4. Vepřové řízky ideálně podávejte ještě horké. Nejčastější příloha je bramborový salát, vařený brambor, bramborová kaše nebo jen tak s chlebem.

Chutnaly Vám vepřové řízky jinak? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřové řízky jinak

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.