
-
Čas přípravy12 h
-
Doba vaření30 min
-
Porce6
-
Celkový čas12 h 30 min
Vepřové řízky jsou naprostá česká klasika a zákonitě je musel ochutnat nebo o nich minimálně slyšet snad každý Čech. Připravte si vylepšenou verzi vepřových řízků s důrazem na šťavnatost i chuť.
Vepřové řízky jinak se připravují s drobnými odchylkami. V tomto receptu použijeme dva druhy strouhanky a budeme maso marinovat v mléku, protože mléko pomáhá zvýšit šťavnatost a křehkost masa. Můžete dokonce řízky potřít hořčicí a nechat je přes noc marinovat v ní. Její kyselost způsobí také to, že maso bude křehké a šťavnaté. Dobré je také namíchat majonézu se zakysanou smetanou, aby salát nebyl tak těžký a mohli jste si dát o nějaký ten řízek navíc.
Jaké maso se nejlépe hodí na vepřový řízek?
- vepřová kýta – úplná klasika, je libová a má jemná vlákna
- vepřová pečeně – řízky jsou hezky pravidelné, maso je sušší, ale marinováním v mléku zajistíte šťavnatost, je důležité je dobře naklepat
- vepřová plec – šťavnatější než kýta, mírně prorostlá, ale obtížně se z ní dělají vzhledné řízky
- vepřová krkovice – prorostlá, šťavnatá a více tučná
Suroviny na vepřové řízky jinak
- vepřová kýta, plec nebo krkovice
- sůl, čerstvě mletý pepř
- plnotučné mléko k marinování
- hladká mouka
- klasická strouhanka
- panko strouhanka
- 2 vejce
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3-4 lžíce mléka
- sádlo nebo ghí na smažení
TIP: V případě, že budete používat oba druhy strouhanky, doporučuji kombinaci 2:1, tedy kolik klasické strouhanky, tolik panko strouhanky.
Postup přípravy vepřového řízku
- Kus vepřového masa si nakrájejte na zhruba 1,5 cm tlusté plátky. Naklepejte lehce přes potravinářskou fólii na 1 cm, osolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a zalijte mlékem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte přes noc marinovat v lednici.
- Před obalováním si řízky vyndejte 20 minut ven z lednice před smažením a důkladně osušte je papírovými utěrkami. Do jednoho talíře dejte hladkou mouku, v druhém si vyšlehejte vejce se lžící mléka a hořčice a ve třetím smíchejte v panko a klasickou strouhanku v poměru 2:1.
- Každý osušený řízek obalte v hladké mouce, poté ve vaječné směsi a nakonec ve strouhance. Smažte je na pánvi na středním stupni v takovém množství tuku, aby byly z poloviny ponořené. Smažte je zhruba 3-4 minuty z každé strany dozlatova. Otáčejte řízky pouze jednou. Po usmažení je nechte okapat na mřížce.
- Vepřové řízky ideálně podávejte ještě horké. Nejčastější příloha je bramborový salát, vařený brambor, bramborová kaše nebo jen tak s chlebem.
Chutnaly Vám vepřové řízky jinak? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Vepřové řízky jinak
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



Napište komentář