Tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy

Tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy
  • Čas přípravy
    90 minut
  • Doba vaření
    20 minut
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    2 hodiny

Tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy

Tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy je pečivo připravované v období Sv. Martina tedy 11.11. Tyto rohlíčky se dají klasicky připravit z kynutého i nekynutého těsta. V tomto receptu budu připravovat pouze ty kynuté. Martinské rohlíčky se klasicky plní ořechovou náplní, můžete je však naplnit tvarohovou, jablečnou nebo makovou náplní.

Suroviny na tradiční kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechy

  • 350 g hladké mouky
  • 50 g cukru
  • 90 g rozpuštěného másla
  • 200 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 20 g čerstvého droždí nebo sáček sušeného
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1/2 lžičky soli
  • vejce na potření
  • sekané mandle na posypání
  • moučkový cukr na posypání

Ořechová náplň

  • 2 lžíce másla
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 ml mléka
  • 1 bílek

TIP: Můžete stejným způsobem udělat náplň z lískových oříšků nebo z mandlí.

Postup přípravy na kynuté svatomartinské rohlíčky

  1. Nejprve si smíchejte droždí s trochou vlažného mléka, trochou cukru a trochou hladké mouky. Vytvořte řídké těstíčko a nechte vzejít kvásek (cca. 15 min).
  2. Do velké mísy dejte zbylé mléko, měkké máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Přidejte kvásek a hněťte do hladkého těsta. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte nakynout zhruba 90 minut.
  3. Mezitím, co těsto kyne si připravte ořechovou náplň. Na másle orestujte drcené vlašské ořechy. Přidejte cukr a ještě orestujte. Poté přilijte mléko a promíchejte. Odstavte hrnec z plamene a poté vmíchejte bílek.
  4. Nyní si těsto rozdělte na 4 stejné části. Tyto 4 části rozválejte na tenkou kulatou placku a tu rozdělte jako pizzu na 6 stejných trojúhelníků.
  5. Každý trojúhelníkový díl rozválejte trochu do délky, prostředek potřete ořechovou náplní (na okrajích nechte proužek volného těsta na slepení) a poté smotejte na rohlíček.
  6. Hotové rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu je nechte ještě zhruba půl hodiny kynout. Nakonec už jen potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte sekanými mandlemi.Martinské rohlíčky postup přípravy
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut dozlatova.
  8. Na závěr posypte rohlíčky moučkovým cukrem.

TIP: Při zabalování rohlíčků dbejte na to, aby byl konec rohlíčku připnutý pod rohlíčkem a při pečení se vám nerozbalil.

Chutnaly vám svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.