- by Top Recepty
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření60 min
-
Porce6
-
Celkový čas1 h 20 min
Pokud máte rádi spojení chutě hovězího masa a pálivosti paprik, tak tento recept je právě pro vás. Texaský (USA) národní pokrm, který je vydatný a snadný na přípravu.
Texaské chilli con carne Pohlreich je naše velmi oblíbené jídlo, které připravuji pravidelně. Jídlo máme rádi pikantní a nejraději ho máme s čerstvým chlebem, kukuřičnou tortillou nebo s rýží. Neexistuje jeden univerzální recept na chilli con carne a samozřejmě jako většina jídel se recept liší s každou domácností. Tuto verzi od Zdeňka Pohlreicha znám z jedné jeho knih. Tak s chutí do toho, z půlky hotovo…
Suroviny na texaské chilli con carne Pohlreich
- 250 g rýže basmati
- 15 ml rostlinného oleje
- 2 cibule
- 150 g červená paprika
- 2 stroužky česneku
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 konzerva sekaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml hovězího vývaru nebo vody
- 2 kostičky hořké čokolády
- 1 fazole v chilli omáčce (chilli beans)
- 1/2 konzervy červených fazolí
- 250 g rýže
- chilli paprička
- 1 lžička mleté pálivé papriky
- 1/2 lžičky mletý kmín
- 10 g třtinového cukru
- 1 lžička tymiánu
Postup přípravy texaského chilli con carne
- Nejprve si oloupejte a nakrájejte cibuli najemno. Rozpalte si olej a na něm cibuli restujte dozlatova. K orestované cibuli přidejte mleté hovězí maso, osolte, přidejte 1/2 lžičky mletého kmínu a restujte maso. Při restování vařečkou maso rozdělujte na menší kusy.
- K orestovanému masu přidejte rajčatový protlak, 2 stroužky prolisovaného česneku, lžičku pálivé papriky, a čerstvou kápii nakrájenou na proužky. Vše zalijte vývarem, přidejte třtinový cukr, tymián, chilli papričku a konzervu krájených rajčat. Duste za občasného míchání zhruba 45 minut.
- Čerstvá kápie by nyní měla být měkká a základ by měl natáhnout masovou chuť. Přidejte 2 kostičky hořké čokolády, fazole v chilli omáčce a půl konzervy červených fazolí. Nechte spolu 8-10 minut prohřát. Ještě dochuťte solí s pepřem. Pokud chcete chilli sladší, přidejte trochu cukru.
- Hotové chilli con carne podávejte s rýží, kterou si připravte podle návodu na obalu. Skvěle chutná i s čerstvým a křupavým chlebem.
TIP: Ke konci můžete přidat další 2 prolisované stroužky česneku.
Chutnalo vám texaské chilli od Pohlreicha? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review