-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření1 hod 30 min
-
Porce6
-
Celkový čas2 hod
Svíčková na smetaně z vepřového masa
Svíčková na smetaně z vepřového masa je oblíbená verze smetanové omáčky k masu, ke které se hodí jako příloha kynutý houskový knedlík nebo karlovarský knedlík. Je to v podstatě vepřové maso na kořenové zelenině se smetanou. Vepřové maso nejčastěji volím kýtu nebo plec, viděla jsem však tento pokrm připravovat i z krkovice nebo panenky.
Suroviny na svíčkovou na smetaně z vepřového masa
- 600 g vepřového masa
- 5 ks mrkev
- 4 ks petržel
- 60 g hladké mouky
- kus celeru
- 2 cibule
- 1 kelímek smetany (30%)
- 500 ml zeleninový vývar
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- citronová šťáva
- máslo
- sůl
- cukr na dochucení
- brusinkový kompot nebo džem
TIP: Vepřové maso můžete také prošpikovat špekem.
Postup přípravy svíčkové na smetaně z vepřového masa
- V hrnci si rozpusťte máslo a přidejte koření. Jakmile koření začne vonět, přidejte na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidejte maso a krátce jej opečte, poté ho zalijte zeleninovým vývarem a duste zhruba 1 hodinu pod pokličkou.
- Měkké maso, bobkový list a nové koření vyjměte a směs rozmixujte do hladka.
- Smíchejte smetanu s hladkou moukou, vmíchejte do omáčky a vařte zhruba 15 minut. Omáčku dochuťte citronovou šťávou, cukrem a solí.
- Maso nakrájejte na plátky a je na vás zda jej dáte zpět do omáčky nebo jej budete servírovat na omáčku.
- Já ještě na talíř přidala smetanu s brusinkami jako u hovězí svíčkové.
TIP: Pokrm můžete také připravit v troubě, kdy orestované vepřové maso s kořenovou zeleninou, bobkovým listem, novým kořením a 2 plátky citronu podlijete vývarem a budete péct přiklopené na 180 stupňů zhruba 1,5-2 hodiny. Poté vyjmete maso a budete muset přendat směs do hrnce, kde ji můžete rozmixovat a postupovat dále podle návodu.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews