-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření45 min
-
Porce4
-
Celkový čas1 hod 15 min
Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha
Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha je recept na dršťkovou polévku, kterou jsem viděla u Zdeňka Pohlreicha. Podle tohoto klasického receptu polévku připravuji a je výborná. V tomto receptu zmíním i postup jak dršťky předvařit, abyste nemuseli sáhnout po kupované variantě.
Suroviny na staročeskou dršťkovou polévku od Pohlreicha
- 500 g předvařených držtěk
- 1,5 l hovězího vývaru nebo vývaru z drštěk
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 oloupaná brambora
- 2 lžíce mouky na zahuštění
- 1 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce sušené majoránky
- půl lžičky drceného kmínu
- sůl & pepř
TIP: Do polévky můžete v kroku 3 přidat lžíci rajčatového protlaku. Polévka bude o trochu červenější.
Jak připravit dršťky a jak dlouho vařit dršťky v papiňáku?
- Okrájejte si dršťky od nehezkých okrajů a poté je promněte se 2 vrchovatými lžícemi soli. Dršťky pořádně omyjte ve studené vodě.
- Dršťky si pokrájejte na pár menších kusů kvůli manipulaci, dejte je do studené vody, kterou přiveďte k varu a vařte 30 minut.
- Po 1. vaření je nyní opět propláchněte a celý proces opakujte, přiveďte čistou vodu k varu a vařte zhruba 30 minut. Během druhého vaření můžete přidat trošku soli.
- Jakmile jste dršťky 2x povařili a propláchli, tak si nyní můžete připravit vývar, který poté budete potřebovat do polévky.
- Do hrnce dejte oloupanou cibuli, 3 kuličky nového koření, 5 celých pepřů a dršťky a vařte vývar zhruba 2 hodiny. Pokud vaříte dršťky v papiňáku, postačí vám 1 hodina. Vývar je hotový.
- Dršťky si nakrájejte na zhruba půlcentimetrové proužky a dejte stranou.
Staročeská dršťková polévka od Pohlreicha postup přípravy
- V hrnci si rozehřejte tuk (sádlo/olej), přidejte najemno nakrájenou cibuli a na středním ohni ji restujte dozlatova.
- Jakmile je cibule zlatá, tak přidejte prolisovaný česnek, mouku a mletou papriku. Jen krátce orestujte za stálého míchání (česnek a paprika se nesmí dlouho smažit, mohly by zhořknout). Po půl minutce restování vše zalijte vývarem z drštěk popř. hovězím vývarem.
- Přidejte nakrájené dršťky, mletý kmín, jednu nastrouhanou bramboru a vše promíchejte. Přiveďte vše k varu a vařte do zhoustnutí. (cca. 45 minut)
- Ke konci vaření přidejte do polévky majoránku a dochuťte solí s pepřem.
- Polévku podávejte s kusem pečiva.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews