-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce4
-
Celkový čas50 min
Tento typ smažených nudlí jsem poprvé ochutnal na Mauriciu, kde jim neřeknou jinak než výrazem “Mine Frite”. Jedná se o tenké smažené nudle se zeleninou, masem a smaženým vajíčkem.
Smažené nudle s masem a vejci jsou mauricijské nudle, které se příliš neliší od klasických čínských nudlí. K osmaženým tenkým nudlím se zeleninou a masem zpravidla dostanete česnekovou zálivku nebo vám ji na dotázání přidají už při samotném vaření. Volba zeleniny je jednoduchá, ve většině stánků a restaurací přidávají pouze mrkev a zelí, dále se můžete setkat s čínským zelím Pak Choi. Nudle se připravují v několika verzích, ale já vám ukáži tu nejklasičtější.
Suroviny na smažené nudle s masem a vejci
- 500 g vařených tenkých nudlí (200-250 g syrových)
- 2-3 lžíce rostlinného oleje
- 1 stroužek česneku
- 100 g mrkev
- 150 g bílého zelí
- 500 g vařených tenkých nudlí (200-250 g syrových)
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřičné omáčky
- 1/2 lžíce sezamového oleje
- mletý pepř
- 1 lžíce vína Mirin
- nať z jarní cibulky
- 4 vejce
Marináda na maso:
- 200 g kuřecího masa
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce ústřičné omáčky
- 1 lžička rybí omáčky
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička oleje
Česneková zálivka:
- 200 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce nasekané natě z jarní cibulky
- 1 lžíce vinného octa
TIP: Pokud máte dostupné tyto suroviny, určitě je přidejte: 1 svazek Pak Choi, 1 svazek česnekové pažitky
Postup přípravy mauricijských smažených nudlí (Mine Frite)
- MARINOVÁNÍ: Nejprve si pokrájejte kuřecí maso na menší kostky nebo nudličky a dejte ho do misky. K masu přidejte veškeré suroviny uvedené v marinádě na maso. Dejte misku stranou do lednice a připravte si česnekovou zálivku.
- ČESNEKOVÁ ZÁLIVKA: Ve skleničce si smíchejte veškeré ingredience na česnekovou zálivku. Sklenici uzavřete a také umístěte do lednice. Budete ji potřebovat až při přípravě pokrmu.
- Nyní, když se vám chladí maso v marinádě společně se zálivkou si nakrájejte mrkev na tenké (julienne) nudličky. Stejným způsobem nakrájejte čerstvé zelí. Nať z jarní cibulky si pokrájejte na kolečka. Česnek si oloupejte, do jídla se přidá nasekaný nebo prolisovaný.
- SMAŽENÍ: Ve větší hluboké pánvi (ideálně wok) si rozpalte olej a na něm orestujte marinované kuřecí maso. Maso je potřeba restovat zhruba 4 minuty, aby bylo hotové. Poté jej vyndejte z pánve a do oleje přidejte prolisovaný česnek, který na 10 vteřin rozvoňte a poté přidejte nakrájenou mrkev. Mrkev smažte 30 vteřin a ihned na to přidejte zelí. Společně prosmažte dvě minuty a přidejte uvařené nudle, sójovku, ústřičnou omáčku, 3 lžíce česnekové zálivky, nať z jarní cibulky, pepř, víno na vaření a 1 minutku vše společně promíchávejte. Pokud máte česnekovou pažitku a pak choi, nyní je nahrubo pokrájené přidejte a promíchejte. Nakonec do nudlí přidejte kuřecí maso a 30 vteřin ještě míchejte. Odstavte z plamene.
- SMAŽENÉ VEJCE: Zvlášť na pánvi si osmažte buďto volské oko, nebo vejce rozmíchejte a připravte omeletu, kterou srolujte a nakrájejte na plátky, aby vznikly vaječné nudle, které servírujte na nudle se zeleninou. Vejce nezapomeňte lehce osolit a opepřit.
- SERVÍROVÁNÍ: Naservírované nudle se podávají s česnekovou zálivkou, které si každý strávník přidá kolik chce, nesmí chybět ani chilli omáčka, doporučuji vyzkoušet naší domácí sriracha omáčku.
Chutnaly vám smažené nudle s masem a vejci? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Marináda na maso
Smažené nudle (Mine Frite)
Česneková zálivka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review