Pravá rajská omáčka z rajčat

Pravá rajská omáčka z rajčat
  • Čas přípravy
    30 minut
  • Doba vaření
    1 hodina
  • Porce
    3
  • Ready In
    1 hodina, 30 minut

Rajčata obsahují některé vitamíny skupiny B, C, E, A a minerální látky jako vápník, fosfor, draslík, železo, jód a jiné. Rajčata jsou rozhodně vhodná potravina během letních dnů a ideální pro lehké obědy i večeře. Dají se použít téměř všude a inspirovat se můžete například v italské kuchyni, která se bez rajčat neobejde. Dnes připravíme pravou rajskou omáčku z rajčat.

Pravá rajská omáčka z rajčat je nejlepší jakou jsem kdy jedla. Tuto omáčku mám nejraději už od dětství, kdy ji vařila má babička. Vždy jsem po ní chtěla, aby omáčka měla tmavou červenou barvu a hodně sladkou chuť. K rajské omáčce mám nejraději uvařená kolínka nebo domácí kynutý knedlík.

Suroviny – Pravá rajská omáčka z rajčat

  • Změklá rajčata
  • Hovězí vývar
  • Máslo
  • Olej
  • Cibule
  • Skořice
  • Sůl
  • Cukr
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Pepř celý
  • Muškátový oříšek
  • Smetana ke šlehání
  • Hovězí maso (přední, libové)

Postup přípravy – Pravá rajská omáčka z rajčat

  • Hovězí maso očistíme, omyjeme a zprudka na oleji ze všech stran necháme zatáhnout dohněda.
  • Poté přilijeme vodu a maso vaříme v tlakovém hrnci asi 40 minut.
  • Vyzrálá měkká rajčata omyjeme, spaříme horkou vodou a oloupeme slupku.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na másle a po 40 minutách, kdy máme vařené maso, přidáme k masu nakrájená rajčata společně se smaženou cibulí. Přidáme kuličky celého pepře a nového koření, bobkový list a podusíme doměkka.
  • Z hrnce vyndáme měkké maso a veškeré koření. Rajčata s cibulí rozmixujeme, dochutíme solí, přidáme lžičku skořice, špetku muškátového oříšku a přidáme cukr dle chuti, až máme omáčku sladkou a necháme chvilku provařit.
  • Na závěr přidáme smetanu ke šlehání, ta omáčku dokonale zjemní.
  • Nakonec nakrájíme hovězí maso na plátky a podáváme s rajskou omáčkou. Jako přílohu nejčastěji volíme těstoviny nebo domácí knedlík.

TIP:

  • Pokud se rozhodnete omáčku zahušťovat, připravte si domácí jíšku z másla a mouky nebo použijte jíšku kupovanou.

Vyzkoušejte také:

 

Suroviny

Pravá rajská omáčka z rajčat

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..