Nejlepší rajská omáčka od babičky

Nejlepší rajská omáčka od babičky
  • Čas přípravy
    50 minut
  • Doba vaření
    40 minut
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    5 095

Nejlepší rajská omáčka od babičky

Nejlepší rajská omáčka od babičky je recept, který mě naučila babička a já si ho přisvojila. Tato rajská omáčka je sladká a skvělá česká omáčka, která by se dala označit za tradiční. Recept je samozřejmě s hovězím masem a podávat jí můžete s knedlíkem nebo třeba těstovinami. Doporučuji ji vyzkoušet s našimi výbornými houskovými knedlíky.

Suroviny na nejlepší rajskou omáčku od babičky

  • 600 g hovězí plece
  • 100-150 g špeku
  • olej
  • 1 litr masového vývaru
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 cibule
  • 3 lžíce másla
  • 4-6 ks hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
  • sůl

TIP: Volba druhu hovězího masa je na vás, já doporučuji loupanou plec nebo krk. Někdo však používá hovězí zadní, které není tak šťavnaté.

Nejlepší rajská omáčka od babičky postup přípravy

  1. Nejprve začněte s přípravou masa, které si očistěte, můžete ho prošpikovat špekem či kořenovou zeleninou a poté ho osolte a opepřete ze všech stran. Na rozpáleném oleji v kastrolu maso ze všech stran zprudka orestujte a poté vyndejte stranou na talíř.
  2. Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte ho pustit tuk. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli a kořenovku na kostičky. Vše restujte do zlatova a poté přidejte koření, cukr, protlak, zarestujte, přidejte vývar, vraťte maso do hrnce a duste doměkka přiklopené na sporáku nebo v troubě na mírném ohni.
  3. Měkké maso vyndejte z hrnce a nakrájejte na plátky. Vyndejte veškeré koření vcelku (skořice, pepř, bobkové listy, hřebíček a nové koření). Omáčku propasírujte nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Omáčku ještě na závěr zjemněte máslem a dochuťte trochou octa nebo citronovou šťávou
  5. Nakonec už jen servírujte s plátky uvařeného masa a houskovým knedlíkem popřípadě těstovinami.

TIP: Maso lze také prošpikovat anglickou slaninou.

Vyzkoušejte také:

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 1 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Tony

      Proč se někdo pouští do věcí, což již od pohledu na fotce a skutečně podivnému postupu špatně opsaného receptu zaručí výsledek, který bych si nepřál dostati na talíř.

      Vaření začíná v hlavě a přes chuťové orgány se vplíží do hrnce a ne naopak.

      • Jana Zajíčková

        Tondo, proč někdo komentuje něco, co nezkusil uvařit a soudí knihu podle obalu? Na rozdíl od vás jsem recept vyzkoušela, uvařila a poté přidala recept. Přeji hezké svátky.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..