- Kuchyně: Česká
- Obtížnost: Snadný
- 7 885 zhlédnutí
-
Čas přípravy50 minut
-
Doba vaření40 minut
-
Porce6
-
Celkový čas90 minut
Nejlepší rajská omáčka od babičky
Nejlepší rajská omáčka od babičky je recept, který mě naučila babička a já si ho přisvojila. Tato rajská omáčka je sladká a skvělá česká omáčka, která by se dala označit za tradiční. Recept je samozřejmě s hovězím masem a podávat jí můžete s knedlíkem nebo třeba těstovinami. Doporučuji ji vyzkoušet s našimi výbornými houskovými knedlíky.
Suroviny na nejlepší rajskou omáčku od babičky
- 600 g hovězí plece
- 100-150 g špeku
- olej
- 1 litr masového vývaru
- 2 mrkve
- 2 petržele
- kousek celeru
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 6 kuliček nového koření
- 200 g rajský protlak
- 2 cibule
- 3 lžíce másla
- 4-6 ks hřebíčků
- 1 celá skořice
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
- sůl
TIP: Volba druhu hovězího masa je na vás, já doporučuji loupanou plec nebo krk. Někdo však používá hovězí zadní, které není tak šťavnaté.
Nejlepší rajská omáčka od babičky postup přípravy
- Nejprve začněte s přípravou masa, které si očistěte, můžete ho prošpikovat špekem či kořenovou zeleninou a poté ho osolte a opepřete ze všech stran. Na rozpáleném oleji v kastrolu maso ze všech stran zprudka orestujte a poté vyndejte stranou na talíř.
- Do výpeku přidejte na kostičky nakrájený špek a nechte ho pustit tuk. Poté přidejte najemno nakrájenou cibuli a kořenovku na kostičky. Vše restujte do zlatova a poté přidejte koření, cukr, protlak, zarestujte, přidejte vývar, vraťte maso do hrnce a duste doměkka přiklopené na sporáku nebo v troubě na mírném ohni.
- Měkké maso vyndejte z hrnce a nakrájejte na plátky. Vyndejte veškeré koření vcelku (skořice, pepř, bobkové listy, hřebíček a nové koření). Omáčku propasírujte nebo rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Omáčku ještě na závěr zjemněte máslem a dochuťte trochou octa nebo citronovou šťávou
- Nakonec už jen servírujte s plátky uvařeného masa a houskovým knedlíkem popřípadě těstovinami.
TIP: Maso lze také prošpikovat anglickou slaninou.
Vyzkoušejte také:
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
Ohodnotit recept Zrušit odpověď na komentář
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Hodnocení receptu