Nejlepší rajská omáčka od babičky

Nejlepší rajská omáčka od babičky
  • Čas přípravy
    50 minut
  • Doba vaření
    40 minut
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    3 869

Nejlepší rajská omáčka od babičky

Nejlepší rajská omáčka od babičky je recept, který mě naučila babička a já si ho přisvojila. Tato rajská omáčka je sladká a skvělá česká omáčka, která by se dala označit za tradiční. Recept je samozřejmě s hovězím masem a podávat jí můžete s knedlíkem nebo třeba těstovinami. Doporučuji ji vyzkoušet s našimi výbornými houskovými knedlíky.

Suroviny na nejlepší rajskou omáčku od babičky

Na maso s vývarem

  • 1,5 litru vody
  • 600 g hovězí plece
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • kousek celeru
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • lžička soli

TIP: Volba druhu hovězího masa je na vás, já doporučuji loupanou plec nebo krk. Někdo však používá hovězí zadní, které není tak šťavnaté.

Na rajskou omáčku

  • 2 lžíce másla nebo sádla
  • 2 střední cibule
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 280 g rajčatového protlaku
  • 2 lžíce octa
  • 8 hřebíčků
  • 1 celá skořice
  • 2 lžíce cukru

Nejlepší rajská omáčka od babičky postup přípravy

  1. Nejprve začněte s přípravou masa a vývaru. Veškerou zeleninu si očistěte a dejte do hrnce s masem společně s 1,5 litrem vody. Maso vařte doměkka na středním plameni.
  2. Na tuku si zpěňte oloupanou a nakrájenou cibuli najemno dokud nezesklovatí. Přidejte protlak, minutu za stálého míchání restujte, poté zaprašte moukou a za stálého míchání opět půl minuty restujte.
  3. Vmíchejte zhruba litr vývaru, přidejte cukr, ocet, hřebíček a skořici. Takto omáčku 20-30 minut povařte.
  4. Nyní vylovte koření a omáčku rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Omáčku ještě dochuťte solí, pepřem, cukrem a octem.
  5. Nakonec už jen servírujte s plátky uvařeného masa a houskovým knedlíkem popřípadě těstovinami.

TIP: Rajskou omáčku také můžete přecedit přes sítko, a tím pádem nemusíte poté mixovat cibuli a koření snadno přecedíte.

Vyzkoušejte také:

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..