Pravá krkonošská kulajda ze sušených hub

Pravá krkonošská kulajda ze sušených hub
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    60 min

Kulajda je tradiční česká polévka, která je charakteristická svou sladkokyselou chutí s koprem. Kulajdu připravíte ze sušených, ale i čerstvý či nakládaných hub. Základními surovinami jsou vždy brambory, kopr, houby a vejce.

Pravá krkonošská kulajda ze sušených hub je tradiční a poctivý recept, který je připravovaný ze sušených hub, které se spaří a nechají změknout. Za babičkou jsme vždy jezdívali do Jestřabí a právě tam nás babička hostila svou pověstnou kulajdou, proto název krkonošská. Během houbové sezóny můžete samozřejmě použít houby čerstvé, které před přidáním do polévky očistíte a orestujete na pánvi. Doporučuji použít lišky nebo různorodou směs lesních hub.

Suroviny na pravou krkonošskou kulajdu:

  • 20 g másla alternativně oleje
  • 1 bílá cibule
  • lžička drceného kmínu
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce sušených hub (cca. 15 g)
  • voda ze spařených hub
  • 450 g brambor (množství před oloupáním)
  • sůl & mletý pepř
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • čerstvý kopr
  • 20 g cukru
  • 30-50 ml octa podle chuti

TIP: Čerstvý kopr můžete nahradit sušeným. Dejte ho však o něco více.

VIDEORECEPT

Postup přípravy pravé kulajdy ze sušených hub

  1. Nejprve si dejte do mističky sušené houby a zalijte je horkou vodou. Dejte stranou a mezitím si připravte ostatní suroviny.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostičky.
  3. V hrnci si rozpusťte máslo a na mírném ohni nechte cibuli zesklovatět. Poté přidejte lžičku kmínu, promíchejte a nechte ho rozvonět. Zaprašte 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání lehce půl minutky orestujte.
  4. Základ zalijte vývarem z hub a vše rozmíchejte tak, aby nebyla směs hrudkovitá. Přidejte brambory, houby, nové koření, bobkové listy a vše osolte a opepřete. Podle potřeby podlijte vodou tak, aby brambory byly ponořené a mohly se vařit. Vařte na mírném ohni do změknutí brambor.
  5. Jakmile jsou brambory měkké, vyndejte divoké koření, přilijte smetanu a přidejte nasekaný kopr. Přidejte také 4 vejce a metličkou polévku míchejte, aby se vejce vysrážela na malé kousky.
  6. Nakonec polévku dochuťte cukrem, octem a podle potřeby solí s pepřem.
  7. Kulajdu podávejte s vejcem natvrdo a snítkem kopru.

TIP: Kdo nemá rád husté polévky nepřidává hladkou mouku a smetanu použije s méně procenty tuku.

Chutnala vám pravá krkonošská kulajda se sušenými houbami? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Pravá krkonošská kulajda

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Pepa.Cibrich

      Lepší jsem ještě nejedl, použil jsem svoje zamrazené lišky a ta chuť, to je nebe. ?

    • Pavel

      Kulajda se pochází z jižních Čech a ne z Krkonoš.
      V Krkonoších se dělá kyselo.🤦🤦🤦

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.