-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření40 min
-
Porce6
-
Celkový čas60 min
Kulajda je tradiční česká polévka, která je charakteristická svou sladkokyselou chutí s koprem. Kulajdu připravíte ze sušených, ale i čerstvý či nakládaných hub. Základními surovinami jsou vždy brambory, kopr, houby a vejce.
Pravá krkonošská kulajda ze sušených hub je tradiční a poctivý recept, který je připravovaný ze sušených hub, které se spaří a nechají změknout. Za babičkou jsme vždy jezdívali do Jestřabí a právě tam nás babička hostila svou pověstnou kulajdou, proto název krkonošská. Během houbové sezóny můžete samozřejmě použít houby čerstvé, které před přidáním do polévky očistíte a orestujete na pánvi. Doporučuji použít lišky nebo různorodou směs lesních hub.
Suroviny na pravou krkonošskou kulajdu:
- 20 g másla alternativně oleje
- 1 bílá cibule
- lžička drceného kmínu
- 3 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce sušených hub (cca. 15 g)
- voda ze spařených hub
- 450 g brambor (množství před oloupáním)
- sůl & mletý pepř
- 2 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- čerstvý kopr
- 20 g cukru
- 30-50 ml octa podle chuti
TIP: Čerstvý kopr můžete nahradit sušeným. Dejte ho však o něco více.
VIDEORECEPT
Postup přípravy pravé kulajdy ze sušených hub
- Nejprve si dejte do mističky sušené houby a zalijte je horkou vodou. Dejte stranou a mezitím si připravte ostatní suroviny.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, brambory oloupejte a nakrájejte na středně velké kostičky.
- V hrnci si rozpusťte máslo a na mírném ohni nechte cibuli zesklovatět. Poté přidejte lžičku kmínu, promíchejte a nechte ho rozvonět. Zaprašte 3 lžícemi hladké mouky a za stálého míchání lehce půl minutky orestujte.
- Základ zalijte vývarem z hub a vše rozmíchejte tak, aby nebyla směs hrudkovitá. Přidejte brambory, houby, nové koření, bobkové listy a vše osolte a opepřete. Podle potřeby podlijte vodou tak, aby brambory byly ponořené a mohly se vařit. Vařte na mírném ohni do změknutí brambor.
- Jakmile jsou brambory měkké, vyndejte divoké koření, přilijte smetanu a přidejte nasekaný kopr. Přidejte také 4 vejce a metličkou polévku míchejte, aby se vejce vysrážela na malé kousky.
- Nakonec polévku dochuťte cukrem, octem a podle potřeby solí s pepřem.
- Kulajdu podávejte s vejcem natvrdo a snítkem kopru.
TIP: Kdo nemá rád husté polévky nepřidává hladkou mouku a smetanu použije s méně procenty tuku.
Chutnala vám pravá krkonošská kulajda se sušenými houbami? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Pravá krkonošská kulajda
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews