- Cuisine: Česká
- Difficulty: Easy
- 1 033 zhlédnutí
-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření1 hod
-
Porce6
-
Celkový čas1 hod 30 min
Existuje spoustu jídel, které nám byly připravovány ve školních jídelnách v nevalné kvalitě a jedním z nich jsou i plněné papriky. Stejně jako srbské rizoto je tento recept však výborný pokud si jej připravíte sami doma.
Plněné papriky s rajskou omáčkou je typický letní recept ve kterém vždy zužitkuji papriky nebo rajčata z vlastní zahrádky. Recept je snadný, chuťově skvělý a nutričně vyvážený. K plněným paprikám se hodí kynutý houskový knedlík nebo třeba těstoviny. Je na vás, kterou přílohu zvolíte.
Suroviny na plněné papriky s rajskou omáčkou
- 500 g mletého masa mix
- 2 cibule
- 5-6 paprik podle velikosti
- 1 vejce
- 150 g vařené rýže (60 g v suchém stavu)
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 1-2 lžíce másla
- 1 rajský protlak
- 4 rajčata nebo půl konzervy loupaných rajčat
- 1 lžíce mleté červené papriky
- 100 ml vody
- 2 kuličky nové koření
- 3 kuličky pepře
- 2 bobkové listy
- jíška: lžíce másla a lžíce hladké mouky
TIP: Papriky před pečením můžete z vrchu lehce potřít olivovým olejem.
Postup přípravy plněných paprik s rajskou omáčkou
- Nejprve ze všeho je potřeba připravit masovou směs do paprik. Mleté maso si smíchejte s najemno nasekanou cibulí, vejcem, vařenou a vychladlou rýží a 3 prolisovanými stroužky česneku. Někdo přidává i trochu sušené majoránky. Směs důkladně promíchejte.
- Papriky si očistěte, odkrojte konec se stopkou a dlouhým ostrým nožem vyřízněte jádřinec se semínky. Masovou směsí naplňte papriky. Pokud vám maso zbyde, udělejte kuličky nebo válečky, které budete péct společně s paprikami.
- Plněné papriky dejte stranou a vrhněte se na přípravu omáčky. V hrnci si rozpusťte máslo a na něm restujte cibulku dokud jí nebudou zlátnout okraje. Přidejte rajský protlak a 2 minutky jej za stálého míchání prosmažte. Přidejte také lžíci mleté červené papriky a půl minutky restujte. Během restování papriky stále míchejte, aby paprika nezhořkla.
- Základ zalijte vodou a přidejte spařená a oloupaná rajčata pokrájená na menší kousky. Do rajčatového základu přidejte 2 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře a 2 bobkové listy.
- Plněné papriky dejte do pekáčku a zalijte rajčatovou směsí, papriky by měly být ponořené do 1/2, takže podle potřeby dolijte vodou a pečte 180°C zhruba 1 hodinu.
- Po upečení papriky vyndejte a výpek si slijte zpět do hrnce a zapněte mírný oheň. Vyndejte a vyhoďte černý pepř a divoké koření. V malé pánvi zvlášť si rozpusťte lžíci másla a na něm restujte za stálého míchání lžíci hladké mouky dokud nezačne chytat světle hnědou barvu. Poté ji zalijte trochou řídké omáčky a důkladně rozmíchejte. Nakonec jíšku přidejte do omáčky a na mírném ohni provařte 20 minut do zhoustnutí.
- Nezapomeňte, že omáčka by neměla být vodnatá, proto jsme ji zahušťovali a nyní je na vás zda ji ještě propasírujete nebo rozmixujete tyčovým mixérem. Záleží jak jemnou omáčku chcete, já jí vždy rozmixuji tyčovým mixérem. Nakonec omáčku ochutnejte a dochuťte podle potřeby solí, pepřem nebo cukrem.
- Nakonec vraťte papriky i s hotovou omáčkou na chvíli do trouby, aby se vše prohřálo.
- Podávejte s knedlíkem, těstovinami nebo jinou oblíbenou přílohou.
TIP: Pokud nechcete, aby se vám papriky porušily nebo praskly jako mě na obrázku, tak je ostrým tenkým nožem na pár místech propíchněte, aby šťáva z masa mohla kontrolovaně vytékat k rajčatům.
Chutnaly vám plněné papriky s rajskou omáčkou? Vyzkoušejte také:
Warning: foreach() argument must be of type array|object, bool given in /data/e/c/ecce4703-5412-4bd5-9a88-95e41496f1de/bestrecepty.cz/web/wp-content/themes/ranna/inc/modules/rt-related-recipe.php on line 80
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review