Plněné papriky s rajskou omáčkou

Plněné papriky s rajskou omáčkou
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    6
  • Zhlédnutí
    28

Existuje spoustu jídel, které nám byly připravovány ve školních jídelnách v nevalné kvalitě a jedním z nich jsou i plněné papriky. Stejně jako srbské rizoto je tento recept však výborný pokud si jej připravíte sami doma.

Plněné papriky s rajskou omáčkou je typický letní recept ve kterém vždy zužitkuji papriky nebo rajčata z vlastní zahrádky. Recept je snadný, chuťově skvělý a nutričně vyvážený. K plněným paprikám se hodí kynutý houskový knedlík nebo třeba těstoviny. Je na vás, kterou přílohu zvolíte.

Suroviny na plněné papriky s rajskou omáčkou

  • 500 g mletého masa mix
  • 2 cibule
  • 5-6 paprik podle velikosti
  • 1 vejce
  • 150 g vařené rýže (60 g v suchém stavu)
  • 1 lžička soli
  • čerstvě mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1-2 lžíce másla
  • 1 rajský protlak
  • 4 rajčata nebo půl konzervy loupaných rajčat
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 100 ml vody
  • 2 kuličky nové koření
  • 3 kuličky pepře
  • 2 bobkové listy
  • jíška: lžíce másla a lžíce hladké mouky

TIP: Papriky před pečením můžete z vrchu lehce potřít olivovým olejem.

Postup přípravy plněných paprik s rajskou omáčkou

  1. Nejprve ze všeho je potřeba připravit masovou směs do paprik. Mleté maso si smíchejte s najemno nasekanou cibulí, vejcem, vařenou a vychladlou rýží a 3 prolisovanými stroužky česneku. Někdo přidává i trochu sušené majoránky. Směs důkladně promíchejte.
  2. Papriky si očistěte, odkrojte konec se stopkou a dlouhým ostrým nožem vyřízněte jádřinec se semínky. Masovou směsí naplňte papriky. Pokud vám maso zbyde, udělejte kuličky nebo válečky, které budete péct společně s paprikami.
  3. Plněné papriky dejte stranou a vrhněte se na přípravu omáčky. V hrnci si rozpusťte máslo a na něm restujte cibulku dokud jí nebudou zlátnout okraje. Přidejte rajský protlak a 2 minutky jej za stálého míchání prosmažte. Přidejte také lžíci mleté červené papriky a půl minutky restujte. Během restování papriky stále míchejte, aby paprika nezhořkla.
  4. Základ zalijte vodou a přidejte spařená a oloupaná rajčata pokrájená na menší kousky. Do rajčatového základu přidejte 2 kuličky nového koření, 3 kuličky černého pepře a 2 bobkové listy.
  5. Plněné papriky dejte do pekáčku a zalijte rajčatovou směsí, papriky by měly být ponořené do 1/2, takže podle potřeby dolijte vodou a pečte 180°C zhruba 1 hodinu.
  6. Po upečení papriky vyndejte a výpek si slijte zpět do hrnce a zapněte mírný oheň. Vyndejte a vyhoďte černý pepř a divoké koření. V malé pánvi zvlášť si rozpusťte lžíci másla a na něm restujte za stálého míchání lžíci hladké mouky dokud nezačne chytat světle hnědou barvu. Poté ji zalijte trochou řídké omáčky a důkladně rozmíchejte. Nakonec jíšku přidejte do omáčky a na mírném ohni provařte 20 minut do zhoustnutí.
  7. Nezapomeňte, že omáčka by neměla být vodnatá, proto jsme ji zahušťovali a nyní je na vás zda ji ještě propasírujete nebo rozmixujete tyčovým mixérem. Záleží jak jemnou omáčku chcete, já jí vždy rozmixuji tyčovým mixérem. Nakonec omáčku ochutnejte a dochuťte podle potřeby solí, pepřem nebo cukrem.
  8. Nakonec vraťte papriky i s hotovou omáčkou na chvíli do trouby, aby se vše prohřálo.
  9. Podávejte s knedlíkem, těstovinami nebo jinou oblíbenou přílohou.

TIP: Pokud nechcete, aby se vám papriky porušily nebo praskly jako mě na obrázku, tak je ostrým tenkým nožem na pár místech propíchněte, aby šťáva z masa mohla kontrolovaně vytékat k rajčatům.

Chutnaly vám plněné papriky s rajskou omáčkou? Vyzkoušejte také:

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..