-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření6 hod
-
Porce1
-
Celkový čas7 hod
Pečené vepřové koleno na pivu Pohlreich
Pečené vepřové koleno na pivu Pohlreich je recept, který jsem záměrně pojmenovala po Z. Pohlreichovi, protože v jeho pořadu při pečení vepřového kolena používá černé pivo a stejné ingredience. Recept je velmi jednoduchý a je to oblíbená pochoutka nejen v českých hospodách a restauracích. Někdo koleno na hodinku před pečením povaří ve směsi divokého koření: bobkový list, nové koření a jalovec.
Suroviny na pečené vepřové koleno s pivní marinádou
- 1 kus vepřového kolene
- 250 ml černého piva
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice lze nahradit plnotučnou
- lžíce grilovacího koření
- sůl & pepř
- olej
Jak připravit pečené vepřové koleno na pivu
- Nejprve je potřeba si připravit marinádu. Na trošce oleje zpěňte cibulku na kostičky dozlatova, přidejte plátky česneku a restujte společně minutku. Poté zalijte pivem a přidejte med, hořčici a grilovací koření. Tuto marinádu prohřívejte zhruba 8-10 minut.
- Troubu si předehřejte na 110 stupňů.
- Kůži na vepřovém kolenu nakrojte na mřížky a maso důkladně osolte a opepřete.
- Nyní umístěte koleno do pekáče s pokličkou, přidejte marinádu a pomalu pečte při teplotě 110 stupňů zhruba 6 hodin.
- Jakmile bude maso měkké, tak zvyšte teplotu na 200 stupňů a odkryté jej pečte zhruba 30 minut na barvu. Během tohoto dopékání pravidelně maso přelévejte výpekem.
- Hotové vepřové koleno servírujte s kyselými okurkami, hořčicí, cibulí, strouhaným křenem a s chlebem.
TIP: Koleno nemusíte péct tak pomalu a pokud máte na přípravu méně času, můžete zvýšit teplotu na 180 stupňů a délku v troubě zkrátit na 2-3 hodiny.
Vepřové koleno s jiným druhem marinády
Můžete vyzkoušet i jinou marinádu, kterou připravíte smícháním a lehkým provařením těchto surovin:
- 3 stroužky drceného česneku
- 200 ml světlého piva
- 2 lžíce ostrého kečupu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce koření na gyros
- 1 lžíce škrobu – Solamyl
- sůl, pepř
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review