Obalovaná pýchavka: smažené řízky z vatovce

Obalovaná pýchavka: smažené řízky z vatovce
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    40 min

Pýchavka obrovská je houba rozšířená po celém světě, ale jen někde tuto delikatesu připravují. Já osobně tyto řízky miluji, jsou daleko lepší než bedle a mají pevnější strukturu.

Obalovaná pýchavka jiným názvem také vatovec se dá připravit stejným způsobem jako řízky z bedel. Někteří šťastlivci tuto houbu najdou v opravdu velikých rozměrech a patří jim má závist, protože my vždycky najdeme pouze menší kousky a z obavy, že je najde někdo jiný je raději hned bereme domů. Suroviny na přípravu uvedu pouze obecně, protože každá houba může být různé velikosti.

Suroviny na obalovanou pýchavku

  • pýchavka
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • sádlo popř. olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup přípravy smažených řízků z pýchavky

  1. Nejprve je potřeba si houbu oloupat a poté rozporcovat. Houbu nakrájejte zhruba na 1-1,5 cm tlusté plátky.
  2. Nyní si už jen připravte směs na trojobal, do jedné misky hladkou mouku, do druhé rozšlehané vejce a do třetí strouhanku.
  3. Houbové řízky lehce posolte a opepřete, můžete přidat i drcený kmín. Poté řízky obalujte v hladké mouce, vejcích a nakonec ve strouhance. Doporučuji obalovat dvakrát s tím, že druhé kolo obalujete už jen ve vejci a strouhance.
  4. Na pánvi s tlustým dnem si na středním ohni rozehřejte sádlo nebo jiný tuk. Houby smažte dozlatova z každé strany.
  5. Po osmažení hub je můžete ještě na chvilku odložit na papírový ubrousek, abyste se zbavili přebytečného tuku a poté rovnou servírovat.
  6. Skvěle chutnají s bramborovou kaší, domácí tatarkou nebo jen tak samotné.

Chutnala vám obalovaná pýchavka? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Obalovaná pýchavka

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.