Nejlepší vepřová panenka s omáčkou

Nejlepší vepřová panenka s omáčkou
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    4
  • Ready In
    40 min

Vepřová panenka je nejdražší kus vepřového, a proto bychom s ní měli zacházet s patřičnou úctou. Ukáži vám naprosto jednoduchý recept, jak připravíte šťavnatou panenku s omáčkou z výpeku.

Nejlepší vepřová panenka s omáčkou je asi nejjednodušší recept z vepřové panenky, ale je také velice chutný. Nemusíte připravovat žádnou smetanovou omáčku, zkrátka použijete omáčku z výpeku a máte skvělé jídlo, které se hodí k bramborovému pyré, hranolkům nebo třeba bramborám. Pokud k tomu vyzkoušíte naší domácí tatarskou omáčku, tak své strávníky jistě mile překvapíte. Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušené.

Suroviny na nejlepší vepřovou panenku s omáčkou

  • 400 g vepřové panenky (vcelku)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý tymián nebo rozmarýn
  • sůl & pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje

Omáčka

  • 1 lžíce másla
  • lžička mleté červené papriky
  • lžička dijonské hořčice
  • trocha hladké mouky
  • tymián nebo rozmarýn
  • voda

Postup přípravy nejlepší vepřové panenky s omáčkou

  1. Panenku si čistěte od blan, potřete hořčicí ze všech stran, prolisovaným česnekem, čerstvými bylinkami, pořádně osolte a přidejte čerstvě namletý pepř. Marinujte ideálně přes noc, ale postačí vám i 1 hodina v lednici.
  2. Nyní si rozpusťte přepuštěné máslo nebo lžíci normálního másla s olejem na pánvi. Panenku na vyšším ohni ze všech stran zprudka orestujte a nechte zatáhnout. Nechte panenku z jedné strany zezlátnout a poté překlopte.
  3. Panenku a koření vcelku přendejte do pekáčku a zakrytou alobalem ji dejte péct do předehřáté trouby na 170°C zhruba 15-20 minut. Panenku vyjměte a nechte 5 minut odpočinout.
  4. Buďto takto panenku podávejte se šťávou nebo si připravte jednoduchou omáčku. Na stejnou pánev, kde bylo maso dejte lžíci másla a na něm orestujte trochu hladké mouky. K jíšce přilijte trochu vody a šťávu z pekáčku. Přidejte červenou papriku, hořčici, tymián nebo rozmarýn (podle toho, co jste použili na maso) a 10 minutek směs provařte. V případě, že moc houstne, podlévejte vodou. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Odpočatou panenku krájejte na plátky a podávejte s bramborovou přílohou a omáčkou.

Chutnala vám nejlepší vepřová panenka s omáčkou? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Vepřová panenka

Omáčka z výpeku

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..