-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Vepřová panenka je nejdražší kus vepřového, a proto bychom s ní měli zacházet s patřičnou úctou. Ukáži vám naprosto jednoduchý recept, jak připravíte šťavnatou panenku s omáčkou z výpeku.
Nejlepší vepřová panenka s omáčkou je asi nejjednodušší recept z vepřové panenky, ale je také velice chutný. Nemusíte připravovat žádnou smetanovou omáčku, zkrátka použijete omáčku z výpeku a máte skvělé jídlo, které se hodí k bramborovému pyré, hranolkům nebo třeba bramborám. Pokud k tomu vyzkoušíte naší domácí tatarskou omáčku, tak své strávníky jistě mile překvapíte. Pokud nemáte čerstvé bylinky, použijte sušené.
Suroviny na nejlepší vepřovou panenku s omáčkou
- 400 g vepřové panenky (vcelku)
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- čerstvý tymián nebo rozmarýn
- sůl & pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
Omáčka
- 1 lžíce másla
- lžička mleté červené papriky
- lžička dijonské hořčice
- trocha hladké mouky
- tymián nebo rozmarýn
- voda
Postup přípravy nejlepší vepřové panenky s omáčkou
- Panenku si čistěte od blan, potřete hořčicí ze všech stran, prolisovaným česnekem, čerstvými bylinkami, pořádně osolte a přidejte čerstvě namletý pepř. Marinujte ideálně přes noc, ale postačí vám i 1 hodina v lednici.
- Nyní si rozpusťte přepuštěné máslo nebo lžíci normálního másla s olejem na pánvi. Panenku na vyšším ohni ze všech stran zprudka orestujte a nechte zatáhnout. Nechte panenku z jedné strany zezlátnout a poté překlopte.
- Panenku a koření vcelku přendejte do pekáčku a zakrytou alobalem ji dejte péct do předehřáté trouby na 170°C zhruba 15-20 minut. Panenku vyjměte a nechte 5 minut odpočinout.
- Buďto takto panenku podávejte se šťávou nebo si připravte jednoduchou omáčku. Na stejnou pánev, kde bylo maso dejte lžíci másla a na něm orestujte trochu hladké mouky. K jíšce přilijte trochu vody a šťávu z pekáčku. Přidejte červenou papriku, hořčici, tymián nebo rozmarýn (podle toho, co jste použili na maso) a 10 minutek směs provařte. V případě, že moc houstne, podlévejte vodou. Dochuťte solí a pepřem.
- Odpočatou panenku krájejte na plátky a podávejte s bramborovou přílohou a omáčkou.
Chutnala vám nejlepší vepřová panenka s omáčkou? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Vepřová panenka
Omáčka z výpeku
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept