Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu

Nakládané houby
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    40 min

Jedním ze základních způsobů ukládání hub je zavařování ve sladkokyselém nálevu s octem. Kromě nakládání můžete houby sušit nebo spařit a zamrazit. Každý však ví, že tyto lahodné nakládané houby jsou výborné při zimní přípravě kulajdy.

Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu z octa je základní recept, podle kterého se u nás houby odjakživa zavařovaly. Recept je vylepšen přidáním tymiánu, který v původním receptu ze staré kuchařky chybí. Každý si může poměr surovin pozměnit či jinak vylepšit podle chuti. Z použitého množství vyrobíte x sklenic, doporučuji si množství vynásobit podle množství hub, které budete zavařovat.

Základní pravidla při nakládání hub

  • Houby vždy důkladně očistěte od nečistot a okrájejte. Nepoužívejte červivé nebo staré houby.
  • Používejte mladé klobouky hub (nejčastěji hříbků), které jsou tvrdé a nebudou po naložení příliš měkké.
  • Zavařujte houby vždy v čistých (vyvařených) sklenicích.
  • Pro zajištění trvanlivosti hub je vždy zavařujte. Můžete si připravit sklenici nezavařených, pokud ji plánujete velmi brzy spotřebovat.

Suroviny na nakládané houby v octu (houby na kyselo)

Suroviny na nakládané houby:

  • 1 kg čerstvých hub
  • 20 g soli
  • 500 ml vody
  • 160 ml octa
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce tymiánu

Do každé sklenice:

  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • cibule
  • mrkev podle chuti

VIDEORECEPT

YouTube player

Postup přípravy nakládaných hub v octu

  • Houby důkladně očistěte, malé kloboučky nechte vcelku, větší pokrájejte na půlky nebo čtvrtky.
  • Houby povařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Do vody můžete přidat lžíci octa, ale bude i v nálevu. Po 5 minutách houby sceďte a ihned propláchněte studenou vodou.
  • Na nálev svařte 500 ml vody, 160 ml octa, 50 g cukru, bobkové listy (množství podle počtu sklenic) a 1 lžíci tymiánu. Jakmile nálev projde varem, tak jej odstavte.
  • Cibuli i mrkev si oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Zeleninu vložte na dno sklenice, přidejte nové koření, pepř, hořčičná semínka a bobkový list z nálevu. Poté přidávejte vychladlé houby a místy je prokládejte cibulí.
  • Vše zalijte lákem s tymiánem, zavíčkujte a poskládejte na plech s 2-3 cm vody. Zavařujte (pečte) 20-30 minut na 100°C. Po vytažení z trouby je dobré sklenice ihned schladit, aby se zastavil proces tepelného zpracování hub.
  • Skladujte v chladu a temnu klidně až do další sezóny.

TIP: Pokud chcete nakládané houby bez cukru, můžete cukr nahradit sacharinem, stévií či jiným sladidlem.

Chutnaly vám nakládané houby v kyselém nálevu? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..