- 28 září, 2022
- od Filip
- 0 To se mi líbí
- 0 / 5
- Kuchyně: Česká
- Obtížnost: Snadný
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Zhlédnutí612
Jedním ze základních způsobů ukládání hub je zavařování ve sladkokyselém nálevu s octem. Kromě nakládání můžete houby sušit nebo spařit a zamrazit. Každý však ví, že tyto lahodné nakládané houby jsou výborné při zimní přípravě kulajdy.
Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu z octa je základní recept, podle kterého se u nás houby odjakživa zavařovaly. Recept je vylepšen přidáním tymiánu, který v původním receptu ze staré kuchařky chybí. Každý si může poměr surovin pozměnit či jinak vylepšit podle chuti. Z použitého množství vyrobíte x sklenic, doporučuji si množství vynásobit podle množství hub, které budete zavařovat.
Základní pravidla při nakládání hub
Houby vždy důkladně očistěte od nečistot a okrájejte. Nepoužívejte červivé nebo staré houby.
Používejte mladé klobouky hub (nejčastěji hříbků), které jsou tvrdé a nebudou po naložení příliš měkké.
Zavařujte houby vždy v čistých (vyvařených) sklenicích.
Pro zajištění trvanlivosti hub je vždy zavařujte. Můžete si připravit sklenici nezavařených, pokud ji plánujete velmi brzy spotřebovat.
Suroviny na nakládané houby:
1 kg čerstvých hub
20 g soli
500 ml vody
160 ml octa
50 g cukru
1 lžíce tymiánu
Do každé sklenice:
2 kuličky nového koření
5 kuliček černého pepře
1 bobkový list
1 lžička hořčičných semínek
cibule
mrkev podle chuti
VIDEORECEPT

Postup přípravy nakládaných hub v octu
Houby důkladně očistěte, malé kloboučky nechte vcelku, větší pokrájejte na půlky nebo čtvrtky.
Houby povařte 5 minut ve vroucí osolené vodě. Do vody můžete přidat lžíci octa, ale bude i v nálevu. Po 5 minutách houby sceďte a ihned propláchněte studenou vodou.
Na nálev svařte 500 ml vody, 160 ml octa, 50 g cukru, bobkové listy (množství podle počtu sklenic) a 1 lžíci tymiánu. Jakmile nálev projde varem, tak jej odstavte.
Cibuli i mrkev si oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Zeleninu vložte na dno sklenice, přidejte nové koření, pepř, hořčičná semínka a bobkový list z nálevu. Poté přidávejte vychladlé houby a místy je prokládejte cibulí.
Vše zalijte lákem s tymiánem, zavíčkujte a poskládejte na plech s 2-3 cm vody. Zavařujte (pečte) 20-30 minut na 100°C. Po vytažení z trouby je dobré sklenice ihned schladit, aby se zastavil proces tepelného zpracování hub.
Skladujte v chladu a temnu klidně až do další sezóny.
TIP: Pokud chcete nakládané houby bez cukru, můžete cukr nahradit sacharinem, stévií či jiným sladidlem.
Chutnaly vám nakládané houby v kyselém nálevu? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Nakládané houby ve sladkokyselém nálevu
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept