-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas30 min
Žampionová omáčka se smetanou je lahodným doplňkem k různým pokrmům, jako jsou těstoviny, rýže, maso nebo zelenina. Je to rychlý a jednoduchý způsob, jak přidat krémovou chuť žampionů do každého pokrmu.
Nejlepší žampionová omáčka je zjemněná smetanou a má mnoho způsobů využití. Tento recept je ideální pro ty, kteří si rádi pochutnají na houbách a chtějí si připravit jednoduchou a chutnou omáčku doma. Omáčka se hodí ke kuřecímu, vepřovému i hovězímu masu, ale může se podávat i k bezmasému jídlu nebo zapékat s těstovinami.
Suroviny na nejlepší žampionovou omáčku
- 400 g žampionů
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1-2 lžičky hladké mouky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- sůl, černý pepř
- petržel nebo pažitka na ozdobu
Postup přípravy nejlepší žampionové omáčky se smetanou
- Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek a restujte asi 3-4 minuty.
- Přidejte oloupané a nakrájené žampiony na plátky a restujte je, dokud nezměknou a nezačnou uvolňovat svou šťávu. Tento proces trvá dalších 5-10 minut.
- Základ zaprašte hladkou moukou, kterou promíchejte se žampiony. Postupně přidejte smetanu a za stálého míchání nechte metličkou mouku rozpustit ve smetaně dokud nezhoustne.
- Přidejte sušený tymián nebo jiné bylinky dle chuti a promíchejte.
- Ochutnejte omáčku a přidejte sůl a pepř podle chuti.
- Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, aby se dosáhla požadovaná konzistence.
- Hotovou omáčku můžete podávat s těstovinami, rýží, masem nebo zeleninou podle vašeho výběru.
TIP: Pokud připravujete omáčku k masu, doporučuji pár orestovaných plátků hub vyndat a omáčku rozmixovat dohladka.
Chutnala vám nejlepší žampionová omáčka? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší žampionová omáčka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review