Nejlepší žampionová omáčka

Nejlepší žampionová omáčka
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    30 min

Žampionová omáčka se smetanou je lahodným doplňkem k různým pokrmům, jako jsou těstoviny, rýže, maso nebo zelenina. Je to rychlý a jednoduchý způsob, jak přidat krémovou chuť žampionů do každého pokrmu.

Nejlepší žampionová omáčka je zjemněná smetanou a má mnoho způsobů využití. Tento recept je ideální pro ty, kteří si rádi pochutnají na houbách a chtějí si připravit jednoduchou a chutnou omáčku doma. Omáčka se hodí ke kuřecímu, vepřovému i hovězímu masu, ale může se podávat i k bezmasému jídlu nebo zapékat s těstovinami.

Suroviny na nejlepší žampionovou omáčku

  • 400 g žampionů
  • 1 středně velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1-2 lžičky hladké mouky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • sůl, černý pepř
  • petržel nebo pažitka na ozdobu

Postup přípravy nejlepší žampionové omáčky se smetanou

  1. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olej na středním ohni. Přidejte jemně nasekanou cibuli a česnek a restujte asi 3-4 minuty.
  2. Přidejte oloupané a nakrájené žampiony na plátky a restujte je, dokud nezměknou a nezačnou uvolňovat svou šťávu. Tento proces trvá dalších 5-10 minut.
  3. Základ zaprašte hladkou moukou, kterou promíchejte se žampiony. Postupně přidejte smetanu a za stálého míchání nechte metličkou mouku rozpustit ve smetaně dokud nezhoustne.
  4. Přidejte sušený tymián nebo jiné bylinky dle chuti a promíchejte.
  5. Ochutnejte omáčku a přidejte sůl a pepř podle chuti.
  6. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo vývaru, aby se dosáhla požadovaná konzistence.
  7. Hotovou omáčku můžete podávat s těstovinami, rýží, masem nebo zeleninou podle vašeho výběru.

TIP: Pokud připravujete omáčku k masu, doporučuji pár orestovaných plátků hub vyndat a omáčku rozmixovat dohladka.

Chutnala vám nejlepší žampionová omáčka? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Nejlepší žampionová omáčka

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.