-
Čas přípravy15 min
-
Doba vaření30 min
-
Porce6
-
Celkový čas45 min
Šunkofleky (známé také jako šunkafleky) jsou zapečené těstovinové flíčky se šunkou nebo uzeným masem a vejci. Z jednoho pekáčku vykouzlíte výbornou pochoutku.
Nejlepší šunkofleky jsou trošičku vylepšená verze klasických šunkofleků. V čem se tedy liší od ostatních receptů? Nejprve začnu orestovanou cibulkou, kterou ne každý přidává, k zesklovatělé cibulce přihodím uzené maso na kostičky, aby se prohřálo a provonělo. Další ingredience, kterou málokdo přidává je tučná smetana, která jídlo zjemní a zvláční. Když si s nimi dáte trochu více péče, vykouzlíte famózní šunkofleky. Já jako milovník papriček Jalapeňos, jsem si to nemohl odpustit a přidal jsem je i do šunkofleků, za mě výsledek super. 🙂
Suroviny na nejlepší šunkofleky:
- 300 g uzeného masa nebo šunky
- 250 g fleků v suchém stavu
- 2 cibule
- 150 g másla
- 250 ml tučné smetany (33 %)
- 4 vejce
- sůl, černý pepř
TIP: Můžete zkusit přidat nasekanou petrželku nebo pažitku, která jídlo vizuálně osvěží.
Jak připravit nejlepší šunkofleky krok za krokem
- Začněte uvařením těstovin doměkka v osolené vodě. Postačí jim zhruba 10-12 minut. Mezitím, co se těstoviny vaří si nakrájejte cibulku na kostičky. Na menší pánvičce rozehřejte máslo a začněte restovat cibulku.
- Hotové těstoviny si slijte a dejte do pekáčku. Uzené maso nebo šunku na kostičky přidejte na chviličku k zesklovatělé cibulce, aby suroviny provoněly a přidejte k flekům do pekáčku.
- Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Nyní do pekáčku přidejte smetanu, vejce a vše osolte a opepřete. Obsah pekáčku dobře promíchejte, aby se suroviny promíchaly a poté dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 25-30 minut podle trouby dokud na povrchu nebude zlatavá krusta.
- Hotové šunkofleky vyndejte z trouby a můžete je servírovat třeba s červenou řepou nebo domácími okurkami.
TIP: Pokud si dáte práci a vyšleháte vaječné bílky na sníh, dosáhnete ještě jemnější struktury šunkofleků.
Chutnaly vám tyto šunkafleky? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Nejlepší šunkofleky
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept