Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu

Sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    6
  • Ready In
    1 hod

Nakládané okurky jsou oblíbené po celém světě a není divu. Spojení křupavých okurek a sladko-kyselého kořeněného nálevu dokáže vylepšit spoustu jídel, ale jsou vynikající i samotné. Připravte si tyto okurky a nebudete chtít zkusit jiný recept!

Křupavé sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu je recept, který jsem vylepšoval 3 sezóny než jsem chuť okurek přizpůsobil svým chuťovým buňkám. Okurky jsou krásně křupavé a chutné díky použitému koření, které se s kupovaným Dekem nebo připraveným znojemským lákem nedá srovnávat. Připravte si nejlepší nakládané okurky podle tohoto receptu krok za krokem. Do okurek přidávám i pár koleček domácích zelených jalapeňos papriček, jelikož je mám rád lehce pikantnější. Ze surovin uvedených níže připravíte 6 sklenic z cca. 1,5 kg okurek.

Suroviny na nejlepší sladkokyselý nálev na okurky (6 sklenic)

  • 1,75 l vody
  • 0,5 l octa
  • 50 g soli
  • 200 g cukru
  • 40 sladidel (sacharin)
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce sušeného kopru
  • 1 lžička koriandrových semínek

Suroviny do 1 sklenice od okurek

  • 250 g okurek nakládaček
  • 6 koleček mrkve
  • 1/2 cibule
  • čerstvý kopr (klidně i květy)
  • půl lžičky hořčičných semínek
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček černého pepře
  • 1 bobkový list
  • chilli podle chuti

TIP: Můžete do sklenic přidat také stroužky česneku nebo kolečka křenu.

Jak připravit křupavé sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu?

  • PŘÍPRAVA ZELENINY: Nejprve důkladně vyperte nebo vykartáčujte okurky, abyste je zbavili veškerých nečistot. Zavařujte jen tvrdé okurky do velikosti 10 cm, okurky nad 10 cm krájejte podélně na plátky nebo čtvrtky. Mrkev s cibulí si oloupejte, mrkev nakrájejte na kolečka, cibuli na půlkolečka. Zároveň si připravte čisté (ideálně vyvařené) sklenice s dobrým a čistým uzávěrem.
  • PŘÍPRAVA LÁKU: Ve větším hrnci si smíchejte veškeré ingredience na lák, přiveďte je k varu, povařte 15 minut a poté nechte nálev na vypnuté plotýnce a věnujte se přípravě okurek.
  • KOMPLETACE SKLENIC: Na dno každé okurky dejte 3 kolečka mrkve, čtvrtku cibule na měsíčky, pár snítek kopru, půl lžičky hořčičných semínek, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček pepře, 1 bobkový list a pokud máte rádi pikantní, tak chilli. Na zeleninu napěchujte okurky tak, aby se jich do sklenice vešlo co nejvíce (ideálně na stojato). Na vrch okurek přidejte ještě 3 kolečka mrkve a čtvrt cibule. Hotový lák nalijte do sklenic zhruba 1/2 cm pod okraj sklenice a pevně zavíčkujte.
  • STERILIZACE: Předehřejte si troubu na 80°C. Vezměte hlubší plech, na dno plechu nalijte zhruba 1 cm vysokou vrstvu vody a na plech vyskládejte sklenice vzhůru nohama, tedy víčkem dolů. Sterilujte při teplotě 80°C 20 minut. Připravte si vlažnou a studenou lázeň a ihned po vyndání okurky nejprve ve vlažné a poté ve studené lázni zchlaďte a poté víčkem dolů nechte zcela vychladnout.
  • SKLADOVÁNÍ: Okurky skladujte v chladu a temnu, ideální prostor na skladování je sklep nebo špajz. První konzumaci doporučuji po 4 týdnech od sterilování. Sterilované okurky vám samozřejmě teoreticky vydrží do další sezóny, záměrně říkám teoreticky, jelikož se mi nestalo, že bychom je všechny nikdy nesnědli.

TIP: Pokud chcete okurky jíst dříve než za 1 měsíc, můžete každou okurku na několika místech propíchnout vidličkou, aby se lák s kořením lépe vstřebal dovnitř.

Chutnaly vám sterilované okurky ve sladkokyselém nálevu? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Sladkokyselý nálev

Suroviny do každé sklenice

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..