Nejlepší plněné brambory

Nejlepší plněné brambory
  • Čas přípravy
    10 min
  • Doba vaření
    1 hod
  • Porce
    3
  • Celkový čas
    1 hod 10 min

Jacket potatoes je tradiční britský fast food, kde se celé brambory pečou, dokud nejsou uvnitř nadýchané a na povrchu krásně křupavé. Díky nekonečným možnostem náplní si je každý může přizpůsobit podle své chuti.

Nejlepší plněné brambory je klasika se kterou se nejčastěji setkáte ve Velké Británii, ale tento trend už pronikl i na český trh. Základem je vždy větší kousek brambory, ideální je moučnější typ brambor (varný typ C), která se peče v troubě nebo horkovzdušné fritéze, poté se rozkrojí a naplní surovinami podle chuti. V tomto receptu si ukážeme jednoduchý recept na plněné brambory se sýrem, slaninou a papričkami jalapeňos.

Suroviny na nejlepší plněné brambory

  • 3 větší brambory
  • sůl
  • olivový olej
  • 80 g cheddaru
  • 80 g goudy
  • 100 g slaniny
  • 1 palice česneku
  • 50-100 g másla
  • 1 lžička tymiánu
  • černý pepř
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • čerstvá pažitka

TIP: Můžete použít rozmarýn, tymián a další oblíbené bylinky. Pažitku můžete nahradit natí z jarní cibulky.

Postup přípravy plněných brambor “jacket potatoes”

  1. Nejprve si brambory omyjte a propíchejte z vrchu vidličkou na více místech, aby brambora během pečení nepraskla. Bramboru poté ze všech stran potřete olivovým olejem a osolte.
  2. Z palice česneku ukrojte vršek, lehce zakápněte olivovým olejem a můžete přidat také tymián nebo rozmarýn. Česnek zabalte do alobalu a brambory nechte tak jak jsou. Pečte na 180°C v troubě zhruba hodinu, v horkovzdušné fritéze 40 minut.
  3. Mezitím, co se brambory s česnekem pečou, nastrouhejte si sýry a plátky slaniny opečte na pánvi, aby byla křupavá. Slaninu poté nakrájejte na kostičky. Pažitku si nasekejte najemno.
  4. Česnek rozbalte z alobalu a vymačkejte měkký a upečený česnek do mističky. Přidejte máslo, trochu soli, pepře, tymiánu a rozmarýnu. Bramboru rozkrojte v polovině ale nedokrojte, trochu roztáhněte a přidejte máslo, které promíchejte se středem brambory do kašičky. Přidejte vypečenou slaninu, porci strouhaných sýrů, papričku jalapeňo a dejte ještě jednou zapéct, aby se sýr roztekl.
  5. Hotový brambor podávejte se lžící zakysané smetany a posypaný nasekanou pažitkou.

Chutnaly vám nejlepší plněné brambory? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Plněné pečené brambory

    Mohlo by se vám líbit

    Napište komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.