-
Čas přípravy45 minut
-
Doba vaření4 hodiny
-
Porce6
-
Celkový čas4 hod. 45 min.
Každý rok na Svatého Martina si najdeme čas a připravíme si svatomartinskou husu s knedlíkem a červeným zelím. Když kupujeme husu, tak se snažíme vybrat husu z dobrého chovu, která má dostatečné množství sádla, které se vypeče a husa je stále šťavnatá.
Nejlepší pečená husa zahajuje odpočet do Vánoc a my si ji nenecháme nikdy ujít. Sice zabere více času než je krásně propečená a kůrka je křupavá, ale pak stojí za to. Nejlepší je s knedlíkem a sladkokyselým zelím.
Suroviny – Nejlepší pečená husa
- Husa – 1ks, 3,5kg
- Sůl – dle chuti
- Kmín celý – 1 lžíce
- Hladká mouka – 1 lžíce
Postup přípravy – Nejlepší pečená husa
- Chlazenou husu necháme 2 hodiny před pečením při pokojové teplotě. Troubu zapneme na 120°C, ale ne na horkovzduch.
- Jestli má ještě husa sáček s vnitřnostmi, tak ho vyndáme a můžeme ho použít na jiné jídlo. Zde ho nevyužijeme. Dále odstraníme dva vnější díly z každého křídla pomocí vykloubení a následným proříznutím skrz uvolněné místo. Poté odřízneme přečnívající kusy kůže na krku a u stehen. Husu pořádně opláchneme zvenčí i zevnitř. Zevnitř ji osolíme 1/2 lžičkou soli a posypeme 1/4 lžičkou celého kmínu.
- Připravíme si asi 1m kuchyňského provázku a husu pevně svážeme od krku, přes křídla až ke stehnům. Vidličkou propícháme kůži na boku, u křídel a na spodní části stehen, aby se sádlo lépe vypékalo. Povrch husy posypeme zbylou polovinou soli a kmínu.
- Odříznuté konce křídel a kůže položíme do hlubokého plechu, na který položíme rošt se svázanou husou, připravenou k pečení. Dáme do vyhřáté trouby na 120°C a pečeme 1 hodinu. Husu pečeme odkrytou, nepřeléváme tukem a troubu neotvíráme. Po 1 hodině husu potřeme trochou vypečeného sádla, teplotu zvýšíme na 140°C a stejným způsobem pečeme další hodinu.
- Po další hodině husu opět potřeme vypečeným sádlem, teplotu zvýšíme na 160°C a opět stejným způsobem pečeme další hodinu. Po celkem 3 hodinách pečení husu vyndáme i s plechem ven a troubu zvýšíme na 180°C, aby se zatím rozehřála. Husu sundáme z roštu na talíř, rošt dáme na stranu a sádlo s vypečenou šťávou slijeme přes cedník do menšího hrnce.
- Kousky masa co máme v pekáči, obrátíme horní stranou dolů, zalijeme 500m vroucí vody. Na pekáč vrátíme rošt i s husou a pečeme posledních 30 minut.
- Slité sádlo necháme 15 minut usadit, tím se oddělí tekutina od tuku. Necháme zchladnout, přelijeme do sklenice, necháme vychladnout a skladujeme v lednici. Šťávu, která je na dně hrnce, do sklenice nedáváme, budeme ji potřebovat do omáčky k huse. Jakmile bude husa upečená, vyndáme ji z trouby ven i s plechem.
- V čistém hrnci si rozpustíme 2 lžíce čerstvého husího sádla, smícháme s moukou a vytvoříme jíšku. Přilijeme šťávu z prvního slévání, rozmícháme a ještě přilijeme výpekem, který zůstal pod husou při dopékání. Přidáme odřezky z plechu, vaříme 15-20 minut, až se na omáčce začne vytvářet tuk.
- Uvařenou omáčku scedíme, dosolíme a podáváme k huse zvlášť.
Vyzkoušejte také:
Ingredients
Nejlepší pečená husa
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review