Havlův guláš (prezidentský) Babica & Hejma

Havlův guláš (prezidentský) Babica & Hejma
  • Čas přípravy
    40 min
  • Doba vaření
    2 hod
  • Porce
    6
  • Ready In
    2 hod 4 min

Havlův guláš (prezidentský) Babica & Hejma

Havlův guláš lidově “Havlák” je dokonalost sama o sobě a klenotem naší gastronomie. Tento prezidentský guláš má svou tradici o čemž svědčí i fakt, že jej připravoval sám Václav Havel. Guláš obsahuje spousty ingrediencí, které v konečném výsledku vytvoří jedinečnou a originální chuť tohoto pokrmu. Pokrm se připravuje ve francouzské lince a poté paralelně připravujeme dochucovací kašičku, kterou napereme do guláše ve chvíli, kdy to nejméně čeká.

Havlův federální guláš

Suroviny k přípravě Havlova guláše (základ)

  • 1 kg hovězí kližky (nebo jiného druhu hovězího masa)
  • 250 g uzeného bůčku (může být i anglická slanina)
  • 1 klobása (ideálně Ostravská)
  • 1 kg cibule
  • 300 ml červeného vína
  • chlebová kůrka
  • 1 brambora
  • 1 lžička hladké mouky
  • smetana ke šlehání (ruská zatáčka)

Suroviny na dochucovací kašičku

  • 1 mrkev
  • 1/4 celeru
  • 1 petržel
  • 2 lžíce sladké papriky
  • pálivá paprika
  • 5 kuliček jalovce
  • majoránka
  • citronová kůra
  • 1 lžička kečupu
  • 1 lžíce rybízového džemu (lze nahradit brusinkovým)
  • olej
  • sůl & pepř

Havlův guláš postup přípravy

  1. Nakrájejte 250 gramů bůčku či slaniny a dejte do rozpáleného hrnce s tlustým dnem. Restujte dokud se nepustí tuk potřebný k osmažení cibule. Je potřeba přidat 1 kilogram nasekané cibulky, kterou restujte do zlatova. Nyní přidejte hovězí nakrájené na kostky a nechte maso zatáhnout. Poté přidejte 300 ml červeného vína a pomalu vařte maso tak, aby bylo akorát.
  2. Nyní přidejte nakrájenou Ostravskou klobásu a budeme guláš zahušťovat. Přidejte nakrájenou kůrku z 1 plátku chleba, nastrouhanou bramboru a lžičku hladké mouky.
  3. Nyní je potřeba připravit dochucovací kašičku. Na pánev s rozpáleným olejem přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a celer a restujte. Přidejte 2 lžíce sladké papriky, 1 lžíci majoránky, lžičku pálivé papriky, 5 kuliček jalovce a pepř. Dále přidejte lžíci rybízového džemu, lžičku kečupu a trochu citronové kůry.
  4. Dochucovací kašička je hotová a nyní ji přidejte do nic netušícího guláše.
  5. Guláš je hotový a můžeme ho nechat vychladit, protože budeme potřebovat udělat tzv. ruskou zatáčku. Jakmile bude guláš vychlazený, tak přidejte šlehačku vyšlehanou ze smetany na šlehání.

TIP: Nepoužívejte celer ani petržel, postačí vám mrkev
TIP: Místo klasické ruské zatáčky vmíchejte do guláše kelímek smetany ke šlehání ve chvíli, kdy guláš vypnete a necháváte na plotně.

Vyzkoušejte také:

 

    Mohlo by se vám líbit

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..