-
Čas přípravy40 min
-
Doba vaření2 hod
-
Porce6
-
Celkový čas2 hod 4 min
Havlův guláš (prezidentský) Babica & Hejma
Havlův guláš lidově “Havlák” je dokonalost sama o sobě a klenotem naší gastronomie. Tento prezidentský guláš má svou tradici o čemž svědčí i fakt, že jej připravoval sám Václav Havel. Guláš obsahuje spousty ingrediencí, které v konečném výsledku vytvoří jedinečnou a originální chuť tohoto pokrmu. Pokrm se připravuje ve francouzské lince a poté paralelně připravujeme dochucovací kašičku, kterou napereme do guláše ve chvíli, kdy to nejméně čeká.
Suroviny k přípravě Havlova guláše (základ)
- 1 kg hovězí kližky (nebo jiného druhu hovězího masa)
- 250 g uzeného bůčku (může být i anglická slanina)
- 1 klobása (ideálně Ostravská)
- 1 kg cibule
- 300 ml červeného vína
- chlebová kůrka
- 1 brambora
- 1 lžička hladké mouky
- smetana ke šlehání (ruská zatáčka)
Suroviny na dochucovací kašičku
- 1 mrkev
- 1/4 celeru
- 1 petržel
- 2 lžíce sladké papriky
- pálivá paprika
- 5 kuliček jalovce
- majoránka
- citronová kůra
- 1 lžička kečupu
- 1 lžíce rybízového džemu (lze nahradit brusinkovým)
- olej
- sůl & pepř
Havlův guláš postup přípravy
- Nakrájejte 250 gramů bůčku či slaniny a dejte do rozpáleného hrnce s tlustým dnem. Restujte dokud se nepustí tuk potřebný k osmažení cibule. Je potřeba přidat 1 kilogram nasekané cibulky, kterou restujte do zlatova. Nyní přidejte hovězí nakrájené na kostky a nechte maso zatáhnout. Poté přidejte 300 ml červeného vína a pomalu vařte maso tak, aby bylo akorát.
- Nyní přidejte nakrájenou Ostravskou klobásu a budeme guláš zahušťovat. Přidejte nakrájenou kůrku z 1 plátku chleba, nastrouhanou bramboru a lžičku hladké mouky.
- Nyní je potřeba připravit dochucovací kašičku. Na pánev s rozpáleným olejem přidejte nastrouhanou mrkev, petržel a celer a restujte. Přidejte 2 lžíce sladké papriky, 1 lžíci majoránky, lžičku pálivé papriky, 5 kuliček jalovce a pepř. Dále přidejte lžíci rybízového džemu, lžičku kečupu a trochu citronové kůry.
- Dochucovací kašička je hotová a nyní ji přidejte do nic netušícího guláše.
- Guláš je hotový a můžeme ho nechat vychladit, protože budeme potřebovat udělat tzv. ruskou zatáčku. Jakmile bude guláš vychlazený, tak přidejte šlehačku vyšlehanou ze smetany na šlehání.
TIP: Nepoužívejte celer ani petržel, postačí vám mrkev
TIP: Místo klasické ruské zatáčky vmíchejte do guláše kelímek smetany ke šlehání ve chvíli, kdy guláš vypnete a necháváte na plotně.
Vyzkoušejte také:
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept