-
Čas přípravy5 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce6
-
Celkový čas15 min
Máte uzené maso a nevíte co s ním? Odpověď je křenová omáčka. Skvěle se hodí nejen k uzené krkovici, jazyku nebo pečeni. Křen navíc obsahuje spoustu vitamínu C a podporuje trávení.
Nejlepší křenová omáčka od babičky je jedna z nejjednodušších omáček na přípravu. Příprava je rychlá a k omáčce doporučuji domácí kynuté houskové knedlíky. Zkoušela jsem uzené maso, bramborové noky a křenovou omáčku a také sklidila úspěch. Recept na tuto poctivou omáčku mám od své babičky, která nám ji připravovala.
Suroviny na nejlepší křenovou omáčku od babičky
- 4 lžíce strouhaného křenu
- 0.5 l uzeného nebo hovězího vývaru
- 0.5 l mléka
- kelímek smetany ke šlehání (33%)
- 3 lžíce hladké mouky
- cukr & sůl
TIP: V mléce s vývarem můžete rozpustit i malé množství másla.
Postup přípravy poctivé křenové polévky
- Nejprve si oloupejte a nastrouhejte křen. Pokud chcete, aby měla omáčka říz, potřebujete 4 polévkové lžíce.
- V kastrolu smíchejte mléko s vývarem. Vývar se dá nahradit i vodou. Přiveďte k varu.
- Přidejte 1 lžičku cukru a osolte.
- V tučné smetaně rozmíchejte metličkou 2 vrchovaté lžíce hladké mouky. Tuto kašičku vmíchejte do základu a tím omáčku zahustíte.
- Nakonec přidejte nastrouhaný křen a krátce omáčku povařte. Množství záleží čistě na vaší chuti.
- Pokud je omáčka příliš hustá, nařeďte ji mlékem.
- Omáčku podávejte s kynutým knedlíkem, kouskem uzeného a můžete ještě na vrch přidat trochu strouhaného křenu.
TIP: Někdo omáčku dochucuje lehce čerstvou citronovou šťávou.
Chutnala vám nejlepší křenová omáčka od babičky? Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews