Nejlepší domácí vaječný likér (koňak)

Nejlepší domácí vaječný likér
  • Čas přípravy
    5 minut
  • Doba vaření
    15 minut
  • Porce
    4
  • Ready In
    20 minut

Sváteční alkoholický nápoj, který si sami připravíte doma a ještě chutná skvěle? To vše je vaječný likér známý také jako vaječný koňak.

Nejlepší domácí vaječný likér je vyzkoušený recept na likér, který připravovala již moje babička. Tento recept mám od ní dodnes na papírku a každý rok, když během vánočních svátků vaječňák připravuji, tak ho vytáhnu. Ze surovin uvedených níže připravíte zhruba 1 litr vaječného likéru.

Suroviny na nejlepší domácí vaječný likér

  • 250 ml kondenzovaného mléka (bez cukru)
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 1 vanilkový lusk
  • 250 g cukru
  • 200 ml tuzemského rumu
  • 5 žloutků

TIP: Vanilkový lusk můžete nahradit vanilkovým extraktem nebo 10 g vanilkového cukru.

Postup přípravy vaječného likéru

  1. V hrnci si smíchejte kondenzované mléko s plnotučným mlékem, vanilkový lusk podélně rozřízněte a jeho obsah vmíchejte do mléka. Celý lusk vmíchejte společně s cukrem rovněž do mléka. Hrnec zahřejte mírným plamenem a nechte za občasného míchání rozpustit cukr. Jakmile je cukr rozpuštěný, můžete vyjmout vanilkový lusk.
  2. Nyní oddělte bílky od žloutků a žloutky dejte zvlášť do mísy nebo hrnce s dvojitým dnem. Pokud máte žloutky v míse, tak si připravte větší hrnec, kam dejte zhruba 2 cm vody a mísu umístěte na ní tak, aby se nedotýkala hladiny vody. Potřebujeme žloutky pouze zahřát. Mezitím, co se žloutky prohřívají, tak je šlehejte mixérem tak, aby vznikla hustá pěna. Jakmile máte žloutkovou směs teplou a vyšlehanou, tak do ní vlijte smetanový základ, který jste si připravili.
  3. Vše dobře promíchejte, nechte trochu vychladnout a poté vmíchejte požadované množství rumu. Takto připravený hotový vaječný likér dejte do lahve, dobře zavíčkujte, nechte vychladnout a poté si už vychutnejte jeho krémovou chuť.

Vyzkoušejte třeba čokoládový likér

Čokoládový likér připravíte snadno tak, že do základní směsi mléka přidáte tubu pikaa a necháte společně s mlékem rozpustit. Podobným způsobem lze připravit kávový likér, kdy do základní směsi stačí přidat instantní kávu podle chuti. Při těchto ochucených variantách nemusíte používat vanilkový lusk.

Chutnal vám domácí vaječný koňak? Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Hodnocení receptu

    Průměrné hodnocení:
    • 5 / 5
    Celkem ohodnotilo:( 1 )
    • Cacorka

      Jednoduchý a dobrý. Povedl se nám.

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..