Nejlepší čočka na kyselo

Čočka na kyselo
  • Čas přípravy
    2 hodiny, 15 minut
  • Doba vaření
    45 minut
  • Porce
    3
  • Celkový čas
    3 hodiny

Každý jistě zná tradici, že pokud si dá na Nový rok čočku, tak se ho budou v daném roce držet peníze. Čočka svým tvarem připomíná peníze a právě proto je spojována s tímto zvykem.

Nejlepší čočka na kyselo je nejčastěji připravována na Nový rok. K vařené čočce nejčastěji podáváme vařené vejce, sázené vejce, libový párek, uzené maso a jiné. My si dnes připravili čočku na kyselo s párkem, sázeným vejcem a se smaženou cibulkou, ale pokud nepřidáte uzeninu, máte výborný vegetariánský pokrm.

Nejlepší čočka na kyselo suroviny:

  • Čočka – 250g
  • Cibule – 2ks
  • Ocet – 3 lžíce
  • Olej – 1 lžíce
  • Hladká mouka – 1 lžíce
  • Cukrdle chuti
  • Sůl, pepřdle chuti
  • Nové koření – 3 kuličky
  • Bobkový list – 3 lístky
  • Uzenina, vejcek podávání

Nejlepší čočka na kyselo postup přípravy:

  1. Čočku namočíme asi na 2 hodiny do vody, poté slijeme a uvaříme spolu s bobkovým listem a novým kořením doměkka podle návodu na obalu. Většinou vaření zabere tak 30 minut.
  2. Slijeme vodu, čočku scedíme a necháme si trošku vývaru z čočky stranou.
  3. Čočku osolíme, opepříme, přidáme ocet a zbytek vývaru z čočky co jsme si dali stranou, čočka pak není suchá a zahustíme moukou.
  4. Chvilku povaříme, dle chuti přidáme cukr a na závěr na oleji osmažíme cibulku nakrájenou najemno a podáváme společně s čočkou.
  5. Připravíme si uzeninu či vejce jak máme rádi a servírujeme s kyselou okurkou.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Moniii

      Vypadá moc hezky, také budu dělat na Nový rok!

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.