-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření2 hod
-
Porce6
-
Celkový čas2 hod 30 min
Maďarský perkelt je jídlo, které se velice podobá našemu klasickému guláši. Na rozdíl od české verze se nezahušťuje moukou, ale zeleninou. Recept připravuji z hovězího masa, ale můžete použít klidně vepřové.
Maďarský perkelt (pörkölt) u nás často označovaný jako maďarský guláš je známé maďarské jídlo, které jsem poprvé ochutnal v Budapešti. K perkeltu se skvěle hodí tradiční příloha tarhoňa nebo noky, ale můžete si jej připravit s rýží, chlebem nebo těstovinami. Do perkeltu patří rajčata a paprika a jako koření samozřejmě nesmí chybět maďarská mletá paprika. Perkelt je dobré podlévat vývarem, některé recepty také uvádějí červené víno. V případě nouze si vystačíte i s vodou.
Jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem?
V Maďarsku je jako guláš (gulyás) označována polévka s hovězím masem a zeleninou, zatímco u nás je guláš hustá omáčka s masem. Podobně připravená omáčka s masem se v Maďarsku nazývá perkelt. Do perkeltu však patří navíc rajčata a paprika a jídlo obsahuje celkově méně vody než náš český guláš.
Suroviny na maďarský perkelt (pörkölt)
- 3 lžíce sádla popř. oleje
- 500 g cibule
- 1 kg hovězího masa (např. kližka)
- 70 g protlaku
- 1 lžička kmínu
- 4 lžíce mleté papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- vývar/voda na podlití
- 2 oloupaná rajčata
- 1 bobkový list
- 2-3 papriky
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce majoránky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
VIDEORECEPT
Postup přípravy maďarského guláše (perkeltu)
- Ve větším hrnci si rozehřejte sádlo nebo olej a na něm začněte na středním ohni restovat cibuli nakrájenou najemno. Cibuli restujte dokud nebude zlatohnědá.
- Ke zkaramelizované cibuli přidejte maso nakrájené na střední kostky a postupně ho opékejte ze všech stran. Maso bude pouštět šťávu, tu je potřeba vyvařit. Během restování maso osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
- Jakmile je maso orestované, přidejte rajský protlak a půl minutky ho za stálého míchání prosmažte. Nyní odstavte hrnec z plamene a přidejte mletou papriku a lžičku kmínu. Vše společně zamíchejte, díky odstavenému hrnci se vám paprika nespálí a nezhořkne. Paprika by se měla rozpustit v tuku.
- Hrnec zalijte vývarem tak, aby maso bylo částečně ponořené a vraťte ho zpět na plamen. Přidejte bobkový list, oloupaná a nakrájená rajčata a guláš začněte dusit na mírném ohni pod pokličkou do změknutí (zhruba 3 hodiny). Během dušení podlévejte podle potřeby vývarem/vodou.
- Ke konci dušení přidejte nakrájené papriky na proužky a prolisovaný česnek. Guláš nechte odkrytý probublávat a ještě jej dochuťte solí a pepřem. Vyndejte bobkový list a přidejte rozemnutou majoránku. Vypněte vařič.
- Dochucený guláš podávejte s tarhoňou nebo vaší oblíbenou přílohou.
Chutnal vám maďarský perkelt? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Maďarský perkelt
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews