-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce10
-
Celkový čas40 min
Cukroví a sladké pečení všeobecně patří k vánočním svátkům. Linecké cukroví je jedno z nejrozšířenějších druhů, které se u nás připravuje.
Luxusní linecké cukroví se připravuje z lineckého těsta, které není nijak zvlášť náročné na přípravu. Doporučuji vám připravit si rovnou dvojitou várku, abyste si tuto křehkou laskominu náležitě vychutnali. Tento recept mám sesmolený od své maminky na papíru a peču jej na Vánoce i Velikonoce.
Suroviny na linecké cukroví
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 žloutky
- citronová kůra
- 1-2 lžíce smetany
- marmeláda na pomazání
TIP: Citronovou kůru můžete nahradit lžičkou citronové šťávy.
Postup přípravy lineckého cukroví od babičky
- Máslo vyndejte z lednice a nechte povolit. Mezitím si přes jemné síto přesypte moučkový cukr a mouku, větší hrudky vyhoďte.
- Do mísy si dejte mouku, cukr, máslo, žloutky, smetanu a citronovou kůru. Těsto rukama propracovávejte dokud vám nevznikne hladké těsto. Těsto musí být hladké, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na 1 hodinu odležet do lednice.
- Těsto poté vyndejte a rozdělte si ho na menší díly, které postupně odebírejte, abyste pracovali stále se studeným těstem. Těsto rozválejte na plát, který podsypávejte moučkovým cukrem (nikoli moukou). Plát by neměl být příliš tenký.
- Vykrájená kolečka/tvary pečte na 180°C zhruba 10 minut. Cukroví nezapomeňte hlídat, aby se nespálilo, každá trouba peče jinak.
- Druhý den můžete cukroví pomazat ovocnou marmeládou a slepit dohromady.
Chutnalo vám luxusní linecké cukroví? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Luxusní linecké cukroví
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review