Křehké a šťavnaté vepřové řízky (nejlepší)

Křehké a šťavnaté vepřové řízky (nejlepší)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    40 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    1 hod

Řízky má ráda většina z nás. Vepřové maso bývá tužší a je potřeba s ním podle toho zacházet. Jak tedy připravit dokonalé vepřové řízky?

Křehké a šťavnaté vepřové řízky začínají výběrem masa a končí finálním dochucením. Dobré je vždy řízky předem naklepat a namarinovat. Pokud chcete řízky opravdu křehké a šťavnaté doporučuji je buďto přes noc naložit do mléka (ideálně acidofilního) s česnekem nebo je lehce potřít z obou stran plnotučnou hořčicí. Výsledek rozhodně poznáte, protože předem namarinovaný řízek vs. klasický je jako nebe a dudy.

Jaké vepřové maso použít na řízek?

Ano i volba typu masa je důležitá. Jednoznačná odpověď je lehce prorostlá krkovice, která bude nejvíce šťavnatá. Špatnou volbou není ani vepřová kýta od řezníka. Pokud má kýta mezi svalovými vlákny jemné mramorování, tak vám tyto tukové prorosty zajistí také šťavnatost masa.

Suroviny na křehké a šťavnaté vepřové řízky

  • vepřová krkovice nebo kýta
  • sůl & pepř
  • plnotučná hořčice
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • vejce
  • sádlo, ghí popř. olej

TIP: Na smažení je žádoucí použít vepřové sádlo, které můžete 1:1 smíchat s řepkovým olejem. Alternativně použijte přepuštěné máslo.

Postup přípravy křehkého a šťavnatého řízku

  • Nejprve si vepřové maso opláchněte a nakrájejte zhruba na 1 cm tlusté plátky. Tyto plátky naklepejte paličkou na maso, aby byly tenké. Okraje řízků lehce nakrojte, aby se při smažení nekroutily. Řízky lehce osolte a opepřete.
  • Marinování: Nyní je dobré si řízky z obou stran potřít lehce plnotučnou hořčicí a nechat je naložené přes noc v lednici. Marinujte alespoň dvě hodiny před smažením. Dobré je také řízky naložit do mléka s 2-3 prolisovanými stroužky česneku přes noc.
  • Obalování: Vepřové řízky obalujte v trojobale. Připravte si misku s hladkou moukou, misku se strouhankou a misku s 2-3 rozšlehanými vejci. Řízek vždy položte do mouky, obalte rovnoměrně z obou stran, poté do vajíčka a nakonec obalte strouhankou. Můžete je obalit dvakrát, u druhého obalování však nepoužívejte mouku a rovnou jej namočte do vejce a zase do strouhanky.
  • Smažení: Na pánvi si rozpusťte sádlo nebo přepuštěné máslo. Lze použít i rostlinný olej na smažení. Tuku by mělo být v pánvi dostatečně. Maso se musí rovnoměrně udělat a pokud byste dali méně oleje, tak by strouhanka nasákla hodně oleje. V rozpálené vrstvě oleje smažte řízky z každé strany dozlatova.
  • Usmažený řízek dejte vždy stranou na papírovou utěrku, která vsákne přebytečný tuk. Řízky podávejte k salátu, bramborové kaši nebo vaší oblíbené příloze.

TIP: Řízek před samotným podáváním doporučuji zakápnout citronovou šťávou, která odlehčí tučnou chuť řízku.

Chutnal vám šťavnatý a křehký vepřový řízek? Vyzkoušejte:

Ingredients

Šťavnaté vepřové řízky

    Mohlo by se vám líbit

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.