-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce4
-
Celkový čas30 min
Češi jsou národem houbařů a není divu, houby jsou naprosto skvělou ingrediencí při vaření a klasická smaženice patří k nejznámějším receptům z lesních hub!
Klasická smaženice z čerstvých hub je naprosto jednoduchá na přípravu a potřebujete k její přípravě jen opravdu málo základních surovin. Smaženice je sytá a hodí se klidně i jako oběd. Nejčastější přílohou bývá čerstvý nebo opečený chléb (topinka). Ideální je do smaženice dát směs lesních hub, ale můžete ji připravit i z jednoho konkrétního druhu. Do smaženice dávám klasicky hříbky, klouzky, křemenáče a další druhy, které zrovna najdu.
Suroviny na klasickou smaženici z čerstvých hub
- máslo, sádlo nebo olej
- 400 g čerstvých hub
- 4 vejce (1 na porci)
- 2 střední cibule
- trochu vody
- 4 stroužky česneku
- 1 lžička kmínu
- sůl & pepř
- čerstvý tymián
- bylinky na ozdobu
VIDEORECEPT
Postup přípravy klasické smaženice z lesních hub
- Nejprve si dobře očistěte lesní houby a poté je nakrájejte na středně velké kostky. Cibuli pokrájejte najemno a česnek s trochou čerstvého tymiánu si nasekejte.
- Na pánvi nebo v hrnci si rozehřejte 1-2 lžíce tuku a restujte česnek s cibulí na kostičky tak, aby cibule zesklovatěla. Přidejte pokrájené a očištěné houby, osolte, opepřete, přidejte kmín a pár minutek restujte.
- Houby zalijte trochou vody a dalších 15 minut nechte podusit pod pokličkou. Nakonec přidejte trochu čerstvého tymiánu a rozšlehaná vejce. Ještě znovu osolte a opepřete, stáhněte oheň a nechte vejce za stálého míchání ztuhnout. Pozor, aby vejce nebyla vysušená, nedělejte je příliš zprudka.
- K topince si na oleji klasicky osmažím plátek chleba, na který smaženici servíruji a nakonec posypu nasekanou pažitkou.
Chutnala vám klasická smaženice? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Klasická smaženice
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review