-
Čas přípravy20 minut
-
Doba vaření40 minut
-
Porce20
-
Celkový čas1 hodina
Nastal čas Vánoc a tak připravujeme jako každý rok na vánoční svátky naše oblíbené cukroví. Mezi ně samozřejmě patří kokosky. Jsou sladké, vláčné a výtečně kokosové.
Jednoduché kokosky z bílků jsou velmi jednoduché na přípravu a kdo má rád kokos, tak si jistě přijde na své. U nás kokosky připravuje naše babička a vždycky jsou výborné a vláčné. Hlavními surovinami jsou bílky, cukr a kokos.
Suroviny – Jednoduché kokosky z bílků
- Bílky
- Moučkový cukr
- Strouhaný kokos
Postup přípravy – Jednoduché kokosky z bílků
- V misce ušleháme z bílků měkký, řídký sníh.
- Misku se sněhem postavíme do vodní lázně nad páru. Voda musí být těsně pod bodem varu, nesmí výrazně bublat.
- Postupně do sněhu zašleháme metličkou cukr. Pokračujeme ve šlehání nad párou, až hmotu zahřejeme natolik, že když ji prstem vyzkoušíme, bude příjemně horká. Bílky se nesmí teplem srazit, takže stále mícháme a šleháme cca 3-5 minut.
- Uvařenou sněhovou hmotu odstavíme a necháme zchladnout, občas prošleháme. Do vychladlého sněhu opatrně zašleháme kokos. Kokos přestaneme přidávat ve chvíli, kdy je hmota hezky rozčepýřená.
- Na plech vyložený pečícím papírem vykrajujeme lžičkou malé hromádky a ty budeme rovnat v řadách vedle sebe.
- V předehřáté troubě na 140°C pečeme kokosky 15-20 minut do jemného zrůžovění. Hotové kokosky necháme zchladnout na plechu a když jsou povedené, jsou vláčné, jemné a zároveň lehce křupavé na povrchu.
TIP:
- Vychladlé kokosky potřebují pár dní na rozležení, jsou pak chutnější.
Vyzkoušejte také:
- Nejlepší medové perníčky (ihned měkké)
- Nejlepší vosí hnízda (včelí úly)
- Banánky v čokoládě (vánoční cukroví)
Ingredients
Jednoduché kokosky z bílků
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review