- 23 září, 2020
- od Verča
- 0 To se mi líbí
- 0 / 5



- Čas přípravy20 minut
- Doba vaření60 minut
- Porce6
- Shlédnutí146
Jablečný závin neboli štrúdl, je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně Česka. Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátu těsta s náplní ze strouhaných jablek nahrubo, cukru, skořice, rozinek a případně strouhanky. Před pečením se těsto naplní a zavine jako roláda.
Suroviny
Postup
Těsto vyválíme na tenký plát cca 0,5cm vysoký, oloupeme a nastrouháme jablka nahrubo.
Vyválené těsto posypeme lžící strouhanky, aby nevytekla jablečná šťáva. Nastrouhaná jablka položíme na těsto se strouhankou, posypeme cukrem a skořicí. Kdo chce, může přidat ořechy či rozinky dle chuti.
Těsto zavineme do rolády a tím vytvoříme štrúdl. Takto hotový závin potřeme rozšlehaným vejcem.
Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě na 200°C.
Závěrem
Hotový štrúdl podáváme ještě teplý a posypaný moučkovým cukrem. V jiných zemích je také oblíbené podávat závit se šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou.
Mohlo by se vám líbit















Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Jablečný závin z listového těsta
Suroviny
Follow The Directions
Těsto vyválíme na tenký plát cca 0,5cm vysoký, oloupeme a nastrouháme jablka nahrubo.





Vyválené těsto posypeme lžící strouhanky, aby nevytekla jablečná šťáva. Nastrouhaná jablka položíme na těsto se strouhankou, posypeme cukrem a skořicí. Kdo chce, může přidat ořechy či rozinky dle chuti.





Těsto zavineme do rolády a tím vytvoříme štrúdl. Takto hotový závin potřeme rozšlehaným vejcem.





Vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut v předehřáté troubě na 200°C.
Hodnocení receptu