-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce4
-
Celkový čas40 min
Italské špagety Carbonara s pancettou
Italské špagety carbonara je oblíbené italské jídlo, které je až překvapivě snadné na přípravu. Obsahuje pouze pár ingrediencí a postup na přípravu je snadný. V české kuchyni jsou známé špagety po uhlířsku, které se od italských carbonara docela liší. V tradičním receptu na italskou omáčku carbonara se používá kvalitní italská slanina pancetta, která se neudí. také použít italské těstoviny tagliatelle.
POZOR: Do tradiční verze pokrmu nemusíte přidávat smetanu, omáčku lze dokonale vyrobit z vajec či pouhých žloutků. Žloutky fungují skvěle tak, jako při přípravě holandské omáčky nebo majonézy – vytvoří krásně jemnou strukturu.
Suroviny na italské špagety carbonara
- 300 g špaget kvalitní ze semolinové mouky
- 120 g pancetty
- 50 g ovčího sýra pecorino
- 50 g parmazánu
- 3-4 ks vaječných žloutků
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- sůl & pepř na dochucení
TIP: Pokud přeci jen chcete přidat smetanu, můžete přidat 150 ml smetany ke šlehání. V takovém případě přidejte pouze dva žloutky.
TIP: Pokud vaříte těstoviny, je potřeba vodu důkladně osolit. Pamatujte si poučku, že by měla připomínat chuť mořské vody.
Nejčastější chyby při přípravě klasických špaget carbonara
- Když použijete anglickou slaninu místo italské pancetty
- Přidání smetany na vaření, která není potřeba (rozšlehané vejce se postarají o krémovou strukturu)
- Přidání jiného než tvrdého sýra pecorino nebo parmazánu
Další recepty se špagetami:
Ingredients
Špagety carbonara
Directions
Do hrnce dejte vařit vodu na těstoviny a mezitím si nakrájejte pancettu na středně velké kostičky a sýr nastrouhejte na jemno. Vejce prošlehejte vidličkou s většinou nastrouhaného sýra v misce, osolte a opepřete. Vsypte do vařící vody lžičku soli a špagety. Špagety vaříme podle návodu na obalu ideálně na skus - al dente. Těstoviny jsou pak chutnější a zdravější než rozvařené.
Plochou stranou nože zmáčkněte česnek a vhoďte jej společně se slaninou na rozpálenou pánev s rozpuštěným máslem. Restujte zhruba 5 minut na mírném ohni. Poté česnek vyndejte - už jej dále nepotřebujeme.
Hotové špagety přidejte do hrnce se slaninou včetně malého množství vody ve které se vařily. Voda dodá výsledné omáčce potřebnou jemnost. Pánev odstavte z plamene a přilijte k nim vajíčka se strouhaným sýrem. Přidejte podle potřeby vodu z těstovin a neustále je vidličkou nebo kleštěmi promíchávejte a nechte směs zhoustnout. Vejce by se neměly srážet!
Hotové špagety můžeme podávat na talíř. Přidáme zbylou pancettu, směs sýrů, čerstvě namletý pepř a petrželku.
Conclusion
Tento pokrm nejlépe chutná s parmazánem nebo ovčím sýrem pecorino. Já osobně dávám na ozdobu čerstvou petrželku a při míchání špaget s omáčkou jej také přidávám.
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Italské špagety carbonara s pancettou
Ingredients
Špagety carbonara
Follow The Directions
Do hrnce dejte vařit vodu na těstoviny a mezitím si nakrájejte pancettu na středně velké kostičky a sýr nastrouhejte na jemno. Vejce prošlehejte vidličkou s většinou nastrouhaného sýra v misce, osolte a opepřete. Vsypte do vařící vody lžičku soli a špagety. Špagety vaříme podle návodu na obalu ideálně na skus - al dente. Těstoviny jsou pak chutnější a zdravější než rozvařené.
Plochou stranou nože zmáčkněte česnek a vhoďte jej společně se slaninou na rozpálenou pánev s rozpuštěným máslem. Restujte zhruba 5 minut na mírném ohni. Poté česnek vyndejte - už jej dále nepotřebujeme.
Hotové špagety přidejte do hrnce se slaninou včetně malého množství vody ve které se vařily. Voda dodá výsledné omáčce potřebnou jemnost. Pánev odstavte z plamene a přilijte k nim vajíčka se strouhaným sýrem. Přidejte podle potřeby vodu z těstovin a neustále je vidličkou nebo kleštěmi promíchávejte a nechte směs zhoustnout. Vejce by se neměly srážet!
Hotové špagety můžeme podávat na talíř. Přidáme zbylou pancettu, směs sýrů, čerstvě namletý pepř a petrželku.
Recipe Reviews