- 11 srpna, 2022
- od Filip
- 0 To se mi líbí
- 0 / 5
- Kuchyně: Italská
- Obtížnost: Střední
-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření15 min
-
Porce4
-
Zhlédnutí545
Pokud se bavíme o přílohách, tak univerzální surovinou jsou brambory. Kromě kaše, vařených brambor, knedlíků, hranolek nebo bramboráků si můžete připravit tyto lahodné gnocchi.
Italské bramborové gnocchi pocházejí z italské kuchyně a vyslovujeme je “ňoky”. Nejpodobnější příloha gnocchi v české kuchyni jsou asi bramborové šišky. Gnocchi jsou menší velikosti a většinou je jejich povrch vroubkovaný, aby lépe udržely omáčku. Existuje spoustu receptů, které si s těmito noky připravíte, za všechny uvedu gnocchi s pršutem a sýrem, gnocchi s kuřecím masem a špenátem ve smetanové omáčce, gnocchi se žampiony a kuřecím masem a počeštělé gnocchi s nivou a žampiony.
Suroviny na pravé italské bramborové gnocchi
- 1 kg brambor varný typ C
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- voda na vaření
- trocha olivového oleje
Postup přípravy italských gnocchi s brambory
- Brambory vcelku si uvařte se slupkou v osolené vodě. Měkké brambory si slijte a ještě horké je oloupejte.
- Nyní je potřeba si brambory rozmělnit, ideální je k tomu pasírovač na brambory nebo mlýnek. Doporučuji proces opakovat dokud směs nebude úplně hladká bez hrudek.
- Do mísy s prolisovanými bramborami přidejte většinu mouky, rozšlehané vejce a špetku muškátového oříšku. Směs důkladně propracujte do kompaktního těsta, podle potřeby přidávejte mouku. Nehněťte těsto příliš dlouho. Těsto nesmí být moc lepivé a je ideální noky ihned připravovat.
- Na vál posypte trochu mouky a těsto si rozdělte na několik stejných dílů. Z každého dílu vyválejte váleček o tloušťce 1-2 cm podle toho, jak veliké gnocchi chcete mít a z válečku odkrajujte jednotlivé noky.
- Každý nok vytvarujte do oválného tvaru a nyní ho srolujte vidličkou tak, aby se na něm vytvořily vroubky.
- Jakmile máte noky připravené, tak si ve větším hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu a do vroucí vody noky postupně vkládejte. Jakmile vyplavou na povrch, tak je ihned vyndavejte lžící nebo sítkem.
- Hotové noky odkládejte na talíř, můžete je lehce potřít olivovým olejem, aby neměli tendenci se k sobě příliš lepit.
Chutnaly vám italské bramborové gnocchi? Vyzkoušejte také:
Suroviny
Italské bramborové gnocchi
Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..
Ohodnotit recept