Italské bramborové gnocchi

Italské bramborové gnocchi
  • Čas přípravy
    30 min
  • Doba vaření
    15 min
  • Porce
    4
  • Zhlédnutí
    82

Pokud se bavíme o přílohách, tak univerzální surovinou jsou brambory. Kromě kaše, vařených brambor, knedlíků, hranolek nebo bramboráků si můžete připravit tyto lahodné gnocchi.

Italské bramborové gnocchi pocházejí z italské kuchyně a vyslovujeme je „ňoky“. Nejpodobnější příloha gnocchi v české kuchyni jsou asi bramborové šišky. Gnocchi jsou menší velikosti a většinou je jejich povrch vroubkovaný, aby lépe udržely omáčku. Existuje spoustu receptů, které si s těmito noky připravíte, za všechny uvedu gnocchi s pršutem a sýrem, gnocchi s kuřecím masem a špenátem ve smetanové omáčce, gnocchi se žampiony a kuřecím masem a počeštělé gnocchi s nivou a žampiony.

Suroviny na pravé italské bramborové gnocchi

  • 1 kg brambor varný typ C
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • voda na vaření
  • trocha olivového oleje

Postup přípravy italských gnocchi s brambory

  1. Brambory vcelku si uvařte se slupkou v osolené vodě. Měkké brambory si slijte a ještě horké je oloupejte.
  2. Nyní je potřeba si brambory rozmělnit, ideální je k tomu pasírovač na brambory nebo mlýnek. Doporučuji proces opakovat dokud směs nebude úplně hladká bez hrudek.
  3. Do mísy s prolisovanými bramborami přidejte většinu mouky, rozšlehané vejce a špetku muškátového oříšku. Směs důkladně propracujte do kompaktního těsta, podle potřeby přidávejte mouku. Nehněťte těsto příliš dlouho. Těsto nesmí být moc lepivé a je ideální noky ihned připravovat.
  4. Na vál posypte trochu mouky a těsto si rozdělte na několik stejných dílů. Z každého dílu vyválejte váleček o tloušťce 1-2 cm podle toho, jak veliké gnocchi chcete mít a z válečku odkrajujte jednotlivé noky.
  5. Každý nok vytvarujte do oválného tvaru a nyní ho srolujte vidličkou tak, aby se na něm vytvořily vroubky.
  6. Jakmile máte noky připravené, tak si ve větším hrnci dejte vařit lehce osolenou vodu a do vroucí vody noky postupně vkládejte. Jakmile vyplavou na povrch, tak je ihned vyndavejte lžící nebo sítkem.
  7. Hotové noky odkládejte na talíř, můžete je lehce potřít olivovým olejem, aby neměli tendenci se k sobě příliš lepit.

Chutnaly vám italské bramborové gnocchi? Vyzkoušejte také:

Suroviny

Italské bramborové gnocchi

    Ohodnotit recept

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

    Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..