-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření10 min
-
Porce4
-
Celkový čas30 min
Indické placky čapátí a plněná aloo paratha
Indické placky čapátí a plněná aloo paratha jsou velmi oblíbené druhy příloh, které nejčastěji dostanete k indické omáčce s masem. Indická lacka čapátí je vlastně obyčejná placka z těsta na kterém není nic zvláštního zatímco aloo paratha je indická placka plněná směsí z brambor. Plněná placka aloo paratha je v mnoha státech oblíbená snídaně, ale my tuhle placku milujeme ke všemožným indickým pokrmům. Doporučuji je vyzkoušet s Tikka Masala omáčkou s kuřecím masem.
Suroviny k přípravě placky čapátí (4 porce):
- 300 g celozrnná mouka (může být pšeničná hladká)
- 175 ml vlažné vody
- 10 ml olej
- máslo nebo ghí (přepuštěné máslo)
- sůl (zhruba 4 g)
Postup přípravy čapátí
Mouku smíchejte s olejem, solí a postupně do ní zapracujte vodu. Řiďte se savostí mouky, pokud se těsto rozpadá přidávejte vodu. Po chvilce vám vznikne pružné a nelepivé těsto. Těsto zformujte do válečku, zakryjte potravinářskou fólií, nechte 30 minut odpočinout a poté ještě jednou zapracujte. Těsto rozdělte na 4 stejné díly za kterých vytvořte kuličky. Nyní těsto rozválejte válečkem a vytvořte 4 tenké placky. Placky na sucho opékáme z obou stran na pánvi se silným dnem dokud na nich neuvidíte puchýře. Nakonec potřete trochou rozpuštěného másla (může být i česnekové) a skládejte na sebe.
Suroviny k přípravě plněné placky aloo paratha (5 ks):
Na těsto:
- vlažná voda (na těsto)
- 200 g hladká mouka (na těsto)
- 1/4 lžičky soli (na těsto)
- máslo (na těsto)
Na náplň:
- 4 ks menších brambor
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- hrst čerstvého nasekaného koriandru
- strouhaný sýr (volitelné)
- baby špenát (volitelné)
- koření – 1/2 lžičky Garam Masala, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky římského kmínu
- 3/4 lžičky soli
Postup přípravy aloo paratha:
Těsto si připravte podle návodu na placky čapátí a náplň připravujte zvlášť. Nejprve uvařte do měkka brambory se slupkou, které po vychladnutí oloupejte. V misce rozmačkejte brambory vidličkou a přidejte ostatní ingredience na náplň. Těsto i směs na náplň dobře promíchejte a rozdělte na pět kuliček (částí). Každou část těsta vyválejte na menší kruh a doprostřed dejte kuličku s náplní. Nyní se pokuste zabalit náplň do těsta.
Po dokonalém spojení můžete vyválet placku i s náplní do požadovaného tvaru. Nebojte se těsto je pevné.
Pokud vám tento způsob nevyhovuje, tak můžete těsto rozdělit na další dvě kuličky a vyválet dvě placky mezi které náplň pokladete (nechte 1 cm od okraje volný) a nakonec placky spojíte v jednu.
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews