Indické placky čapátí a plněná aloo paratha

Indické placky čapátí a plněná aloo paratha
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    10 min
  • Porce
    4
  • Celkový čas
    30 min

Indické placky čapátí a plněná aloo paratha

Indické placky čapátí a plněná aloo paratha jsou velmi oblíbené druhy příloh, které nejčastěji dostanete k indické omáčce s masem. Indická lacka čapátí je vlastně obyčejná placka z těsta na kterém není nic zvláštního zatímco aloo paratha je indická placka plněná směsí z brambor. Plněná placka aloo paratha je v mnoha státech oblíbená snídaně, ale my tuhle placku milujeme ke všemožným indickým pokrmům. Doporučuji je vyzkoušet s Tikka Masala omáčkou s kuřecím masem.

Suroviny k přípravě placky čapátí (4 porce):

Indická placka čapátí recept

  • 300 g celozrnná mouka (může být pšeničná hladká)
  • 175 ml vlažné vody
  • 10 ml olej
  • máslo nebo ghí (přepuštěné máslo)
  • sůl (zhruba 4 g)

Postup přípravy čapátí

Mouku smíchejte s olejem, solí a postupně do ní zapracujte vodu. Řiďte se savostí mouky, pokud se těsto rozpadá přidávejte vodu. Po chvilce vám vznikne pružné a nelepivé těsto. Těsto zformujte do válečku, zakryjte potravinářskou fólií, nechte 30 minut odpočinout a poté ještě jednou zapracujte. Těsto rozdělte na 4 stejné díly za kterých vytvořte kuličky. Nyní těsto rozválejte válečkem a vytvořte 4 tenké placky. Placky na sucho opékáme z obou stran na pánvi se silným dnem dokud na nich neuvidíte puchýře. Nakonec potřete trochou rozpuštěného másla (může být i česnekové) a skládejte na sebe.

Suroviny k přípravě plněné placky aloo paratha (5 ks):

Indická plněná placka aloo paratha recept
Na těsto:
  • vlažná voda (na těsto)
  • 200 g hladká mouka (na těsto)
  • 1/4 lžičky soli (na těsto)
  • máslo (na těsto)
Na náplň:
  • 4 ks menších brambor
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • hrst čerstvého nasekaného koriandru
  • strouhaný sýr (volitelné)
  • baby špenát (volitelné)
  • koření – 1/2 lžičky Garam Masala, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky římského kmínu
  • 3/4 lžičky soli

Postup přípravy aloo paratha:

Těsto si připravte podle návodu na placky čapátí a náplň připravujte zvlášť. Nejprve uvařte do měkka brambory se slupkou, které po vychladnutí oloupejte. V misce rozmačkejte brambory vidličkou a přidejte ostatní ingredience na náplň. Těsto i směs na náplň dobře promíchejte a rozdělte na pět kuliček (částí). Každou část těsta vyválejte na menší kruh a doprostřed dejte kuličku s náplní. Nyní se pokuste zabalit náplň do těsta.

Indické placky čapátí a plněná aloo paratha

Po dokonalém spojení můžete vyválet placku i s náplní do požadovaného tvaru. Nebojte se těsto je pevné.

plněná indická placka příprava

Pokud vám tento způsob nevyhovuje, tak můžete těsto rozdělit na další dvě kuličky a vyválet dvě placky mezi které náplň pokladete (nechte 1 cm od okraje volný) a nakonec placky spojíte v jednu.

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Marta

      skusila som iba neplnene a boli vynikajuce

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.