-
Čas přípravy10 minut
-
Doba vaření30 minut
-
Porce6
-
Celkový čas40 minut
Cuketová buchta (výborný cuketový moučník)
Cuketová buchta (výborný cuketový moučník) je úžasná a recept je upraven, aby buchta byla o něco zdravější. Kurkuma je v receptu obsažena kvůli antioxidantům a na zvýšení imunity. Bílý cukr jsem nahradila alternativou, která snížila počet cukrů na polovinu.
Cuketová buchta suroviny:
- 500 g nastrouhané vymačkané cukety
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g třtinového cukru
- 100 g datlového sirupu
- 50 g medu
- 4 vejce
- 300 ml oleje (olivový, řepkový, kokosový)
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 20 g prášku do pečiva
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky skořice
TIP: Pokud vám alternativy cukru nevyhovují, přidejte 200 g cukr moučky.
Postup přípravy zdravé cuketové buchty
- Nejprve si vyšlehejte vejce s cukrem, sirupem a medem. Poté přidejte olej a opět vyšlehejte.
- Postupně přidávejte ostatní ingredience včetně nastrouhané a vody zbavené cukety. Vše důkladně promíchejte a vylijte na plech vymazaný tukem.
- Buchtu pečte zhruba 30 minut na 160 stupňů. Dost záleží, jak vaše trouba peče.
TIP: Buchtu potřete rozehřátou čokoládou nebo posypte kokosem.
Poleva na cuketovou buchtu
Poleva na cuketovou buchtu je velice jednoduchá, budete potřebovat čokoládu na vaření a kelímek zakysané smetany. Rozpusťte si čokoládu na vaření v hrnci s dvojitým dnem nebo ve vodní lázni a než čokoláda vychladne, tak vmíchejte zakysanou smetanu. Touto polevou polijte buchtu a můžete ještě posypat kokosem.
Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review